Encara no. L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha rebutjat vacunar la població general amb una quarta dosi. Junt amb el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC), ha assenyalat que és "massa aviat" per considerar l'administració d'una quarta dosi de les vacunes contra la covid-19 de Pfizer i Moderna a la població general. Tot i això, les dues agències han donat suport al seu ús en adults de 80 anys o més per l'alt risc de desenvolupar una versió greu de la malaltia. En qualsevol cas, han conclòs que no hi ha dades suficients per recomanar la necessitat de la quarta dosi.

"Actualment, no hi ha proves clares a la Unió Europea que la protecció contra la malaltia greu estigui baixant substancialment en els adults amb sistemes immunitaris normals de 60 a 79 anys i, per tant, no hi ha proves clares que donin suport a l'ús immediat d'una quarta dosi", han expressat aquest dimecres en un comunicat. Això sí, les autoritats continuaran monitorant les dades per determinar si existeix un risc creixent de malaltia greu entre els qui estan vacunats. Llavors, "si la situació epidemiològica actual canvia i sorgeixen nous senyals, podria ser necessari considerar una quarta dosi" en el grup d'edat de majors de 60 anys.

Esperar fins a la tardor

En el cas dels menors de 60 anys amb sistemes immunitaris normals, "no hi ha evidència concloent que la protecció de la vacuna contra malalties greus estigui baixant o que hi hagi un valor afegit d'una quarta dosi". Les campanyes de revacunació "podrien començar a la tardor", quan les autoritats hauran de considerar el millor moment per administrar les dosis addicionals. "Possiblement aprofitant les vacunes actualitzades", afegeixen. I en el cas de les persones que no hagin rebut encara cap dosi, les agències europees han recordat que la vacunació contra la covid-19 "segueix sent la forma més eficaç de prevenir malalties greus durant la pandèmia actual, incloses les malalties greus causades per la variant òmicron" i ha insistit als ciutadans de la UE a rebre la seva vacunació primària i el reforç. A finals de març, el 83% dels adults havia rebut les vacunes inicials i només el 64% tenia una dosi de reforç.

L'evidència sobre els efectes d'una quarta dosi prové en gran part d'Israel, on les dades indiquen que si s'administra quatre mesos després de la primera dosi de reforç "restaura els nivells d'anticossos sense plantejar noves preocupacions de seguretat". Les dades també suggereixen que una segona dosi de reforç proporciona "una protecció addicional contra la malaltia greu, tot i que encara no es coneix la duració dels beneficis i les proves són encara limitades".