El govern d'Israel, encapçalat per Naftalí Bennett (Yamina), ha perdut la majoria, després que la cap de la coalició a la Knesset, Idit Silman, ha anunciat que deixa el partit i es passa a l'oposició. Això significa que el govern només té el suport de 60 diputats, dels 120 de la Knesset, i només pot aspirar a empatar amb l'oposició, que lidera el Likud de Benjamin Netanyahu. El Likud es planteja ara tombar el govern, cosa que pot aconseguir si aconsegueix 1 sol diputat més. La gota que ha fet vessar el vas a la coalició governamental ha estat que Silman s'ha discutit amb el ministeri de Salut pel menjar no apte per menjar en Pesakh, la Pasqua jueva, el denominat "menjar hametz". Però en el rerefons hi ha que la coalició governamental israeliana de 8 partits és molt heterogènia, i hi ha malestar en els sectors partidaris dels assentaments a Cisjordània (Judea i Samària) perquè consideren que no se'ls vol legalitzar, quan ha fet concessions al partit islamista Ra'am per legalitzar comunitats beduïnes al Neguev. El partit Ra'am és un dels membres de la polièdrica coalició de govern, si bé no té cap ministre.

Bennett i el centrista Yair Lapid (Iesh Atid) van conformar tot just al juny de l'any passat la coalició de 61 diputats amb partits d'esquerra, de centre, dreta i la formació àrab, que ara s'ha quedat amb 60 parlamentaris. Després de l'anunci de Silman, Bennett s'ha vist obligat a cancel·lar l'agenda i s'ha reunit d'emergència amb els membres del seu partit Yamina i els caps de les altres formacions sòcies de coalició. Segons observadors israelians, tota la pressió se centrarà ara en el partit Blau i Blanc de Benny Gantz, a qui el Likud i els partits religiosos petits pressionaran perquè es passin a una coalició alternativa. Ara com ara el bloc del Likud de Netanyahu amb els seus socis -els partits ortodoxos i el Partit Sionista Religiós- no té prou escons per crear una coalició alternativa, i li falten 7 escons per als 61 necessaris per formar govern. Una que també està descontenta amb el funcionament del govern és la ministra de l'Interior, Ayelet Shaked (Yamina), però no és membre de la Knesset.

Si el Govern de Bennett opta per tancar files amb els 60 escons que manté, a partir d'ara li tocarà governar des d'una posició molt feble i necessitant el suport de part de l'oposició si vol aprovar noves lleis. El govern de Bennett va aconseguir aprovar els pressupostos del 2022, i ara té gairebé un any fins per tramitar els nous comptes del 2023, cosa que li dona un cert marge de maniobra. En les últimes setmanes s'han produït assassinats a Israel protagonitzats per àrabs, i en alguna ocasió reivindicats pel Daesh, i això ha provocat que l'oposició reclami a Bennett més seguretat, i l'acusen de centrar-se en la guerra d'Ucraïna. 

A més del sistema electoral proporcional, la política israeliana és molt complexa perquè hi actuen 5 factors. Si a la política catalana hi ha l'eix dreta-esquerra, el Catalunya-Espanya i potser hi està entrant el falcó-colom, a la israeliana hi ha l'eix dreta-esquerra, el sefadita-asquenazita, el religiós-laic, el falcó-colom i el jueu-àrab.