Un nanocos tractat d'una llama ha donat resultats positius en la cura contra la Covid-19. Malgrat que l'estudi s'ha aplicat a un hàmster, els investigadors confien que també es pugui replicar en el cas dels humans. La notícia la publica la revista Nature, de prestigi en l'àmbit científic; i la investigació la firma un equip universitari de l'Institut Rosalind Franklin de la regió d'Oxfordshire, Anglatera.

L’anticòs únic produït per les llames és petit, estable i possiblement es podria administrar com a esprai nasal, una característica important ja que els tractaments d’anticossos que s’utilitzen actualment requereixen administració per injecció en un centre sanitari. L'equip de l'Institut Rosalind Franklin va trobar que les cadenes curtes de les molècules, que es poden produir en grans quantitats, mostraven "una potent eficàcia terapèutica en el model de hàmster sirià de COVID-19 i una profilaxi eficaç per separat".

A més, també tindria un benefici econòmic. Els nanocossos, que s’uneixen estretament al virus SARS-CoV-2, neutralitzen el cultiu cel·lular i podrien proporcionar una alternativa més barata i fàcil d’utilitzar als anticossos humans presos de pacients que s’han recuperat de la Covid-19 i des de Catalunya, el Banc de Sang ha liderat aquest estudi amb anticossos humans des de l'inici de la pandèmia.

La llama Fifi

L’equip d’investigació va ser capaç de generar els nanocossos injectant una porció de la proteïna espiga SARS-CoV-2 en una llama anomenada Fifi, que forma part de la fàbrica de producció d’anticossos de la Universitat. Amb ella, van ser capaços de purificar quatre nanocossos capaços d’unir-se al SARS-CoV-2.

Quan es va administrar una de les cadenes de nanocossos a hàmsters infectats amb SARS-CoV-2, els animals van mostrar una reducció marcada de la malaltia, perdent molt menys pes al cap de set dies que els que van romandre sense tractar.

Els hàmsters que van rebre el tractament amb nanocossos també tenien una càrrega viral menor als pulmons i a les vies respiratòries després de set dies que els animals no tractats. Els investigadors també esperen que la tecnologia de nanocossos que han desenvolupat pugui formar una tecnologia anomenada "plataforma" que es pugui adaptar ràpidament per combatre altres malalties.

Tot i això, encara queda camí. La professora Sheena Cruickshank, immunòloga de la Universitat de Manchester, ha declarat per la BBC que el nou desenvolupament va ser "emocionant, però encara força aviat".

"Necessitem més dades sobre l'eficàcia i la seguretat abans de passar a assajos amb humans", afegeix. "No obstant això, és molt prometedor i el fet que sigui més barat i més fàcil d'administrar és un avantatge. Desgraciadament, la Covid-19 estarà amb nosaltres durant un temps, de manera que caldrà més tractament".

Foto de portada: llama Fifi amb què s'ha fet la investigació