Tornen les cues als centres de vacunació, una imatge que teníem molt vista i que ara semblava que havia desaparegut. La covid segueix creixent a Catalunya i la possibilitat de que el passaport covid s'acabi demanant com a requisit per a altres activitats, a més de l'oci nocturn, ha provocat que es torni a disparar l'interés per la vacuna contra la covid. L'opció que escull la majoria de gent a l'hora de vacunar-se és demanar cita per així no haver d'esperar tant, però també hi ha l'opció d'acudir a un centre de vacunació sense cita prèvia. Aquests són els que hi ha arreu del territori:

Regió sanitària de Lleida 

  • Pavelló Onze de Setembre. Passeig Onze de Setembre, 12. Els interessats poden anar-hi entre les 10 i les 17 hores i en funció del dia se'ls administrarà Pfizer o Moderna.

Regió sanitària de Barcelona

  • Fira de Barcelona. Avinguda Rius i Taulet, 12. L'horari és de dilluns a diumenge, de 9 a 14 hores i de 15 a 20 hores.
  • La Maquinista. Carrer del Pont de Potosí, 2, Planta 0. De dilluns a divendres, de 16 a 19 hores.
  • Sant Pau. Carrer Sant Antoni Maria Claret, 169. Horaris flexibles en funció del dia. Es poden consultar en aquest enllaç.

Regió Sanitària Metropolitana Nord

  • Mataró. CAP el Maresme (Gatassa). Camí del mig, 36. Per consultar els horaris cal contactar el CAP.

Regió Sanitària Terres de l’Ebre

  • Tortosa. CAP Temple. Avinguda de la Generalitat, 137. S'hi pot anar aquest mateix divendres de 16 a 20 hores.
  • Ampost. CAP Vell. Avinguda Catalunya, 78. De la mateixa manera, s'hi pot anar avui mateix, divendres 19 de novembre, de 16 a 20 hores.

La petició de l'EMA

Davant la preocupació per l'augment de contagis i morts de covid a Europa l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha demanat als països que agilitzin la vacunació i que apostin per la tercera dosi. 

L'EMA va avisar aquest dijous que la tercera dosi "tard o d'hora s'haurà d'administrar a la majoria de la població". El cap d'Estratègia d'Amenaces Sanitàries Biològiques i Vacunes d'aquest organisme, Marco Cavaleri, va expressar en una roda de premsa que la dosi de reforç té com a objectiu "restaurar la protecció inicial" perquè aquesta disminueix amb el temps i "tendeix a decréixer".

En aquesta línia, Cavaleri va manifestar que la protecció que principalment decau és la que està relacionada amb la infecció i la malaltia lleu. En canvi, la que protegeix contra la malaltia greu perdura més temps. Per això, el responsable de l'àmbit de les vacunes de l'EMA va assenyalar que la dosi de reforç haurà d'inocular-se, possiblement, a la majoria de la població.

Les darreres dades

Catalunya va registrar aquest dijous 1.019.895 casos confirmats acumulats de coronavirus des de l'inici de la pandèmia, 1.676 més que en el darrer recompte, segons va informar la conselleria de Salut de la Generalitat a través de la seva pàgina web.

A més, s'han comptabilitzat 11 morts i el total de víctimes ja és de 24.072. Pel que fa als ingressos, n'hi ha 401, 2 més que en les últimes dades. D'aquests ingressats, 91 es troben a les UCI (Unitats de Cures Intensives): 55 necessiten ventilació invasiva (intubació), 4 requereixen oxigenació per membrana extracorporea (ECMO) i 32, suport sense intubació.

La velocitat de reproducció de la malaltia (Rt) puja a 1,46 i el percentatge de positivitat dels tests d'antígens i PCR es situa en 3,54%, mentre que la incidència acumulada en els darrers 14 dies és de 104,20 per cada 100.000 habitants i la mitjana d'edat dels casos confirmats és de 38,01 anys.

 

Foto principal: Una jove acaba de rebre la vacuna contra la covid / Sergi Alcàzar