L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha avisat aquest dijous que la tercera dosi "tard o d'hora s'haurà d'administrar a la majoria de la població". El cap d'Estratègia d'Amenaces Sanitàries Biològiques i Vacunes d'aquest organisme, Marco Cavaleri, ha expressat en una roda de premsa que la dosi de reforç té com a objectiu "restaurar la protecció inicial" perquè aquesta disminueix amb el temps i "tendeix a decréixer".

En aquesta línia, Cavaleri ha manifestat que la protecció que principalment decau és la que està relacionada amb la infecció i la malaltia lleu. En canvi, la que protegeix contra la malaltia greu perdura més temps. Per això, el responsable de l'àmbit de les vacunes de l'EMA ha assenyalat que la dosi de reforç haurà d'inocular-se, possiblement, a la majoria de la població.

Vacunes a nens de 5 a 11 anys

D'altra banda, Marco Cavaleri ha avançat que la revisió de la vacuna de Pfizer per a nens de 5 a 11 anys podria estar enllestida a finals de la setmana vinent i, d'aquesta manera, es coneixeria la decisió de l'organisme regulador europeu sobre el fet d'administrar aquest fàrmac a aquesta franja d'edat, que encara no compta amb l'autorització per rebre una vacuna contra la covid-19.

Sobre la vacuna de Novavax, des de l'Agència Europea del Medicament han explicat que podrien donar llum verda a aquest fàrmac "en les pròximes setmanes". D'aquesta manera, s'afegiria a la llista que, per ara, formen la de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Les altres dues que segueixen en revisió són la de CureVac i la de Sanofi.

El regulador europeu també ha volgut expressar la seva "preocupació" per l'increment de casos de coronavirus arreu d'Europa. En aquesta línia, apunten que "les taxes d'hospitalització i el nombre de pacients no vacunats que es troben a les UCI estan augmentant a quasi tots els països membres de la Unió Europea". Per frenar-ho, urgeixen a vacunar-se: "És vital que seguim vacunant-nos, especialment en aquells estats membres que tenen unes taxes de vacunació inacceptablement baixes".

L'EMA subratlla que "existeix un excés de casos en persones no vacunades" i insten a "tancar la bretxa entre vacunats i no vacunats".

Possible fals positiu entre vacunats amb Pfizer i Moderna

Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona apunta que les persones vacunades amb Pfizer i Moderna poden donar fals positiu en un test diagnòstic de la covid-19. La investigació assenyala que "en un percentatge considerable de persones immunitzades amb les vacunes covid-19 de Pfizer i Moderna, que tenen com a diana la proteïna Spike del SARS-CoV-2, es detecta un increment d'anticossos capaços de reconèixer un fragment d'una altra proteïna viral (la proteïna N)".

 

Imatge principal: Fotografia d'una dosi de Pfizer. Europa Press.