Nova jornada positiva a Catalunya pel que fa als indicadors epidemiològics. Entre els principals motius de celebració es troben arribar a la fita de més de tres milions de persones vacunades amb la primera dosi al país i no registrar cap defunció en la darrera jornada. Aquesta és la tercera vegada que no hi ha cap mort al principat desde l'inici de la pandèmia, els altres dos van ser el 27 de maig i el 5 de juliol de l'any passat.

El risc de rebrot baixa un cop més, aquesta jornada fins a tres punts i se situa en 105. Un descens més lent és el que està experimentant el risc de contagi (Rt), passa d'1,04 a 1,03. També cau la incidència acumulada a 14 dies (casos per cada 100.000 habitants), que passa 104,70 a 102,66. 

L'única obra sobre totes aquestes dades positives és el lleuger ascens de contagi que hi ha hagut respecte a la jornada passada, de 1.029 a 1.465. Tot i això la taxa de positivitat de les PCR i testos d'antígens segueix baixant lleugerament fins al 3,55%. 

 

 

Vacunació continua 

Darrere de la xifra de 3.013.982 o, en altres paraules, el 38% de la població catalana, s'amaguen més bones notícies de la campanya de vacunació. El nombre de primeres dosis administrades en un dia ha estat superat pel de segones, 32. 374 vacunes que fan que 1.657.928 ja tinguin la segona dosi.

El bon ritme de la vacunació al país fa que ja es compti amb 1.765.461 persones amb la pauta completa, 33. 882 més que en la jornada anterior. Tot plegat són passes que apropen la societat catalana a la immunitat col·lectiva. 

 

Menys llits menys crítics

L'altra gran notícia d'avui és el fet que no s'ha registrat cap defunció, una situació lamentablement anòmala en aquesta pandèmia. Les xifres positives segueixen, ja que també han caigut els llits ocupats als hospitals, s'han donat d'alta a tres pacients més. Les UCIs també respiren una mica més tranquil·les, ja que de 220 pacients per coronavirus ara en tenen 205.  

 

Són dades positives, però no tan extremes com en la jornada anterior on van rebre l'alta fins a 62 pacients en el cas de l'ocupació de llits. Però sí que milloren el nombre de persones que van abandonar l'UCI, més que doblant el nombre. 

Bones notícies immunològiques 

Una de les grans incògnites sobre la Covid-19 és la immunitat de les persones que han patit la patologia, però sembla que està aclarint. Segons nous indicis, mesos després de recuperar-se de casos lleus de Covid-19, les persones encara tenen cèl·lules immunes al seu cos que fabriquen anticossos contra el virus. 

Així queda de manifest en un estudi d'investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Washington. Aquestes cèl·lules podrien persistir durant tota la vida, produint anticossos tot el temps. 

 

Imatge principal: Una sanitària es prepara per administrar una vacuna / Europa Press