La calma ha durat ben poc. Els malalts per covid-19 als hospitals tornen a créixer i les UCI catalanes sumen gairebé 600 malalts crítics, després que s'hagin notificat 19 ingressats més (fins a 598). És la xifra més alta de la cinquena onada. Així, la pressió hospitalària recupera la seva tendència a l'alça, també a planta: s'han registrat 25 hospitalitzacions més durant l'última jornada. Ara per ara, els hospitals compten amb 1938 persones ingressades.

Cal tenir en compte que les dades que vam conèixer ahir corresponien al divendres, quan habitualment es donen moltes altes. Però això no és cap excusa i les dades són preocupants. Tan preocupants que l'Hospital Vall d'Hebron té l'UCI plena de persones contagiades de coronavirus, segons va comunicar aquest dissabte. Però com a mínim no s’ha arribat al pic assistencial de 700 malalts crítics que va preveure el conseller de Salut, Josep M. Argimon.

Descens de defuncions

També segueix sent alta la mortalitat, després que s'hagin declarat 17 defuncions a les últimes hores. Tot i això, és necessari tenir en compte que durant aquesta setmana la tendència ha estat d'unes trenta morts diàries. D'aquesta manera, la xifra de defuncions ha tornat a la de mitjans de juliol, quan van començar a fer-se patents els efectes negatius de tots els contagis de principis de mes.

Com és habitual quan parlem de les dades que corresponen al dissabte, la xifra de contagis ha baixat dràsticament, després que s'hagin declarat 1.567 noves infeccions. Els contagis diaris d'aquesta setmana, però, han estat sovint més de 3.000. Caldrà esperar una mica més per veure com aquesta taxa es va reduint.

Com els últims dies

Els altres indicadors segueixen la línia dels últims dies i segueixen a la baixa. El risc de rebrot es manté per sota de 500 i cau a 450. Per la seva part, la Rt es redueix a 0,72 i manté l'optimisme sobre la frenada de la cinquena onada. Recordem que és important que aquest indicador ha de continuar per sota d'1.

De la mateixa manera, la incidència acumulada a catorze dies (IA14) disminueix fins a 643,04 casos per cada 100.000 habitants. L'acumulada a set dies (IA7), per la seva banda, cau a 245,71 casos per cada 100.000 habitants. Aquest és l'indicador que fa servir el Govern per decidir on s'aplica el toc de queda. Aquesta setmana hem sabut que l'executiu català ha decidit endurir els criteris pels quals el confinament nocturn afecta determinats municipis: va baixar el llindar de 400 a 250. Per tant, les localitats afectades van ampliar-se a 176, tot i que amb l'IA7 per sota de 250 és fàcil preveure que la llista s'escurçarà molt de cara al 20 d'agost, quan acaba l'actual pròrroga.

Arriben un milió de vacunes a Espanya

En cap de setmana es vacuna poc i no s'ha avançat gaire en la vacunació, però no és res preocupant. Segons les dades difoses, s'han administrat 13.952 primeres dosis i 2.175 segones. Aquest diumenge arriben més d'un milió de vacunes Pfizer a Espanya, que permetran augmentar considerablement el ritme durant la pròxima setmana.

De fet, per poc que s'incrementi la velocitat de vacunació a Catalunya s'arribarà aviat al 60% de la població catalana vacunada. Ara mateix són 4.673.521 les persones que es troben en aquesta situació. Un percentatge molt alt que farà que l'Estat espanyol compleixi el seu objectiu de vacunació del 70% abans que acabi agost. Aquest era el llindar que es considerava necessari per assolir la immunitat de grup, però amb aquestes bones dades l'Estat espanyol està pensant a apuntar més alt.

Que en menys d'un any s'hagi pogut arribar a xifres com aquestes fan que no sigui necessari prendre mesures extremes. El director del Centre de Coordinació i Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha afirmat que no existeix necessitat d'imposar la vacunació obligatòria. "Les cobertures actuals que tenim no fan necessari cap acte legislatiu que obligui a la vacunació", ha apuntat aquest cap de setmana.

 

Imatge principal: Professionals de l'UCI de l'Hospital del Mar / Carlos Baglietto