L'evolució a l'alça de la Covid-19 a Catalunya ha obligat a fer marxa enrere en la desescalada. Així ho ha anunciat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu celebrada aquest migdia. Unes restriccions en les quals el gran damnificat torna a ser l'oci nocturn i que es començaran a partir de les 00 de divendres i s'allargaran quinze dies. Com funcionaran?

Oci nocturn: interiors tancats, terrasses obertes

La notícia que ha comunicat Plaja avui ha tornat a ferir un dels sectors més afectats per la pandèmia. Les discoteques tot just havien aconseguit apujar la persiana el 21 de juny després de 15 mesos tancades. Potser és per això que el Govern ha optat per no anihilar completament la seva activitat: sinó restringir-la. Així, els locals amb terrassa podran mantenir-la oberta. Els locals amb zones exteriors i interiors hauran de clausurar les zones que no siguin a l'aire lliure.

També es retalla l'horari de tancament. Fins ara l'oci nocturn acabava la seva activitat a 3:30 de la matinada, amb mitjà hora per desallotjar. Ara aquest es redueix en mitja hora, fins a les 3:00h, també amb mitjà hora pel seu tancament. 

Test en les activitats musicals dempeus

Els qui han pogut esquivar la bala han estat els festivals. La nova normativa impulsada per la Generalitat no obliga a anul·lar els esdeveniments programats, si a establir un pla de seguretat per la contenció de la Covid-19. Això, però, només s'aplicarà en els esdeveniments musicals amb més de 500 persones de públic on el públic estigui dempeus o hi hagi zona de ball.

Així, abans d'accedir a un esdeveniment  d'aquest tipus s'haurà d'acreditar tenir un test d’antígens dut a terme durant les 12 hores anteriors o certificat de vacunació o d’immunitat per haver superat la malaltia. Aquest tipus de control no només s'efectuarà en festivals: també s'aplicarà en esdeveniments com les festes majors. En canvi, si a l'acte els assistents estan asseguts no serà necessari aplicar aquest tipus d'estratègia de contenció. 

Inicialment el Govern havia explicat que els plans de seguretat serien obligatoris en tots els esdeveniments multitudinaris. El sotsdirector de l'Agència de Salut Pública, Xavier Llebaria, i la sotsdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències de Protecció, Imma Solé, ha explicat en una roda de premsa aquesta tarda que només se sol·licitaran en "esdeveniments de tipus musical que es realitzin a peu dret i tinguin un accés de més de 500 persones". Tampoc seran obligatoris per accedir a les terrasses de les discoteques, segons han precisat.

Recomanació de l'ús de mascareta

Malgrat que l'element d'autoprotecció no és obligatori el Procicat ha reiterat aquesta tarda la recomanació d'ús de les mascaretes, tal com també ha fet la portaveu de Govern aquest matí. L'ens demana als ciutadans que segueixin utilitzant la mascareta a l'exterior, especialment en els casos no es pugui garantir una distància mínima d'un metre i mig respecte d'altres persones. Cal remarcar que la mascareta sempre és obligatòria quan no es pot mantenir la distància de seguretat, fixada en 1,5 metres.

 

Imatge principal, joves en una discoteca / ACN