Els indicadors epidemiològics demostren, un dia més, que la Covid-19 està sota control a Catalunya, això gràcies a la vacunació de la població. Un 42% del total de la població ja ha rebut almenys una dosi, el 26% la pauta completa. La tendència a la baixa dels principals indicadors es manté, igual que la situació als hospitals, on no es registren canvis significatius.

Així, el risc de rebrot segueix baixant i ja està en 86 punts, quan la setmana anterior estava en 108. També es manté estable el risc de contagi (Rt), que avui continua per sota d'1, i està en 0,94.

Contagis per sota de mil

Un dia més Salut informa de nous contagis, si bé avui estan per sota del miler, cosa que sol passar els caps de setmana, quan es practiquen menys proves. S'han comptabilitzat 683 contagis més i ja són 695.118 els registrats des de l'inici de la pandèmia, el març de l'any passat. En paral·lel, baixa la incidència acumulada a catorze dies, que ja està en 92,82 punts. Fa només una setmana era de 104,5 i fa quinze dies era de 114. Igualment la taxa de positivitat es manté estable. Un 3,35% de les proves PCR i tests d'antígens donen positiu. L'OMS considera que la pandèmia està sota control quan el percentatge és inferior a 5%.

Les víctimes mortals de la Covid, però, encara no s'aturen. Aquest diumenge Salut informa de dues noves defuncions i ja són 22.224 les persones que han perdut la vida a causa del coronavirus des del març del 2020.

La situació als hospitals és pràcticament calcada a la del dia anterior. Hi ha cinc malalts més tractats centres hospitalaris i ja en són 515, mentre que a les UCI, per segon dia consecutiu, hi ha 181 malalts crítics. Cal tenir en compte que en tractar-se de cap de setmana, tradicionalment no es donen altes.

Vacunes, també en cap de setmana

El que sí que continua, encara que a un ritme més lent, la campanya de vacunació. El 42,% de la població total, el 49,9% dels majors de 16 anys ja han rebut la primera dosi. La pauta completa la té el 26% de la població, el 30,6% dels majors de 16 anys. Així, hi ha 3.327.447 persones que han rebut la primera dosi (29.033 en les darreres 24 hores) i 1.897.682 en segona (18.710 més). La pauta completa ja l'han rebut 2.036.089 persones.

Per franges d'edat, al col·lectiu d'entre 50 i 59 anys hi ha el 74% de la població vacunada en primera dosi, el 36,5% en segona i el 40,4% amb pauta completa. A la franja entre 45 i 49 anys, són el 39,1%, l'1,3% i el 3,5%.

Precisament aquest dissabte s'ha celebrat la Marató de Vacunació de Roses, que es va tancar amb 792 vacunes posades. Des de les 8.30 hores i fins a les 18.00 hores es van registrar cues al mercat de la població, convertit en centre de vacunació sense cita prèvia. La iniciativa estava dirigida a veïns d'entre 45 i 59 anys de Cadaqués, Roses, Palau Savardera, Pau i Castelló d'Empúries. Tot i que també s'ha permès la vacunació a persones de fins als 40 anys. 

Segona dosi d’AstraZeneca

Precisament l'epidemiòleg Antoni Trilla, cap del servei de Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic de Barcelona i assessor del Govern sobre la Covid-19, ha urgit a "avançar sempre que sigui possible" en la vacunació amb la segona dosi d'AstraZeneca, ja que a Catalunya "ja hi ha casos de transmissió comunitària de la variant índia", que és més contagiosa i pot provocar "algun cas de major gravetat".

A mitjans de la setmana que comença demà  el Departament de Salut començarà a administrar la segona dosi d’AstraZeneca a les persones d’entre 60 i 69 anys que van rebre la vacuna fa més d’11 setmanes. Ja es pot demanar cita prèvia.

S’aixequen més restriccions

Davant l’estabilització de la pandèmia, aquest dilluns s’aixequen més restriccions. Ja es podran celebrar festes de finalització de curs i actes de graduació d'alumnat no universitari, amb una sèrie de normes. Es recomana que tinguin lloc en espais exteriors, en aquest cas amb un màxim de 500 persones (alumnat inclòs) i mantenint la distància interpersonal, mentre que si és interior, l'aforament es redueix a 250 persones, assegudes en grups de convivència separats per un seient buit.

També s’elimina el requisit de cita prèvia per a centres esportius interiors i se substitueix per un registre de persones que accedeixin, per poder controlar l'aforament màxim i la traçabilitat de contactes.

 

Imatge principal, persones fent cua en la Marató de vacunació que es va celebrar aquest dissabte a Roses / ACN