Taiwan va ser un cas d'èxit quan va començar la pandèmia de la covid. Malgrat tot, aquest èxit té un cost perquè l’illa està tancada al món. I, de moment, no hi ha cap intenció de reobrir-se. El principal cost és el del turisme, comerç i estil de vida que, com no podia ser d'una altra manera, ha patit canvis durant aquests mesos. 

Durant els primers 18 mesos de la pandèmia del coronavirus, la vida al país era més o menys normal. A mesura que les ciutats tancades completament a la Xina, Europa o altres països d'Àsia i el nombre de morts pujava, la vida a l'illa era pràcticament normal, com si no passés res. 

Tot plegat per l'estratègia de prevenció de casos i ràpida eliminació d'aquests. Es va registrar un nombre baix de casos, 16.430, tot i que la gran majoria eren importats i detectats en quarantena i 847, segons recull el diari britànic The Guardian

Ara el món torna a reobrir-se a poc a poc, acceptant la coexistència amb el virus i les taxes de vacunació, sobretot a Europa, malgrat ser de nou l'epicentre de la pandèmia. Però què passa a Taiwan? De moment, res de res. 

Gairebé dos anys després que el coronavirus fes acte de presència, les mesures a l'illa no han canviat gaire. Fronteres tancades, quarantena estricta, rastreig de casos i ús obligatori de mascaretes. No sembla que, ara per ara, la intenció sigui la de canviar cap d'aquestes mesures. 

No són els únics llocs que estan al marge de la lliure circulació. La Xina també persegueix aquesta estratègia de 'covid zero'. I per la detecció d'alguns casos, s'han arribat a tancar barris sencers. Hong Kong també s'hi resisteix. 

Les conseqüències

Malgrat l'objectiu clar, és evident que l'estratègia de 'covid zero' ha esquitxat el país. Les fronteres tancades han fet que el turisme s'hagi restringit moltíssim, però no només. També ha provocat afectacions al comerç i conseqüentment, forats a les cadenes de subministrament. Igualment s'ha suspès el correu aeri amb alguns països.

La Unitat d'Intel·ligència de la revista The Economist va dir aquest estiu que l'estratègia 'covid zero' que s'ha fet servir en països asiàtics "ha brindat beneficis econòmics i de salut, i ha estat popular allà on s'ha implementat", se'n fa ressò el The Guardian. 

"Si la resta del món hagués adoptat un enfocament similar, podria resultar una estratègia sostenible". Malgrat tot, són pocs països els que han optat per seguir els passos dels asiàtics. "Es tornarà inviable a mesura que l'economia mundial es reobri".

De fet, el diari britànic ja recull el testimoni d'algunes empreses que han mirat de canviar de seu perquè depenen del mercat global i no se sap quan les coses tornaran a la 'normalitat'. 

Segons destaca el mateix rotatiu que recull el testimoni del ministre de salut, Chen Shih-chung, el país busca aconseguir la 'covid zero' malgrat que insisteix també que el país ha d'estar preparat per coexistir amb el virus. 

La taxa de vacunació del país, però, és baixa. Segons el portal Our World in Data, amb dades del 5 de novembre, només el 36,2% de la població està vacunada.

 

 

Imatge principal: Taichung City, Taiwan / Unsplsh