Un estudi serològic coordinat per ISGlobal, centre impulsat per la Fundació "la Caixa" i l'Hospital Clínic de Barcelona, revela que l'11,2% del personal sanitari d'aquest centre hospitalari català ha estat infectat pel coronavirus, un percentatge menor al que s'esperava.

"Aquest és el primer estudi que mesura la prevalença d'anticossos contra la SARS-CoV-2 en una mostra representativa de personal sanitari en un país amb elevada càrrega de la malaltia", ha assegurat Alberto García-Basteiro, investigador d'ISGlobal, metge en el Servei de Salut Internacional de l'Hospital Clínic i un dels coordinadors de l'estudi SEROCOV-1, segons un comunicat d'ISGlobal i l'Hospital Clínic.

No obstant això, l'equip investigador admet que és probable que aquest estudi no sigui representatiu d'altres hospitals a Espanya, ja que el Clínic va implementar una sèrie de mesures preventives de manera més precoç.

El veritable percentatge de persones infectades pel SARS-CoV-2 segueix sent una gran incògnita en aquesta pandèmia, ja que la infecció per aquest virus provoca una gran varietat de símptomes, des imperceptibles fins a molt greus.

"Conèixer la prevalença de la infecció en el personal sanitari és particularment important, ja que permet a més determinar el risc de l'exposició a aquest col·lectiu i prendre mesures per disminuir-lo ", ha afegit García-Basteiro, autor de l'estudi.

L'equip investigador va mesurar anticossos dirigits contra una de les proteïnes de la SARS-CoV-2 en mostres de sang de 578 persones que treballen a l'Hospital Clínic.

Per a això, van desenvolupar un assaig immunològic propi utilitzant una tecnologia anomenada Luminex, que permet quantificar diferents tipus d'anticossos amb una elevada fiabilitat i davant múltiples antígens al mateix temps.

"L'avantatge d'aquest assaig és que podem augmentar la sensibilitat del test mesurant anticossos de diversos tipus i enfront d'altres antígens virals, ja que l'aparició de cada tipus d'anticòs és diferent i la resposta pot variar entre individus", ha precisat Gemma Moncunill, investigadora d'ISGlobal que comparteix l'autoria principal de l'estudi.

Els investigadors van realitzar en paral·lel un diagnòstic per PCR en mostres nasofaríngies per detectar infeccions actives.

Els resultats revelen que, de les 578 persones analitzades, 14 tenien una infecció activa (PCR positiva) en el moment de l'inici de l'estudi, 39 havien estat diagnosticades per PCR abans d'accedir a l'assaig i 54 havien desenvolupat anticossos enfront de virus (signe de infecció passada o recent).

D'aquestes 54 persones, 21 (és a dir, el 39%) no havien estat diagnosticades en el moment de la infecció i al voltant de la meitat d'aquestes persones no diagnosticades no va arribar a presentar cap símptoma de Covid-19.

El total de persones que van mostrar evidències d'infecció, ja fos per PCR o per serologia, va ser de 65, és a dir un 11,2%.

"Considerant que els treballadors sanitaris són un col·lectiu d'alt risc, és probable que la seroprevalença en la població estigui fins i tot per sota de l'11% i encara lluny del llindar d'immunitat de ramat necessari, estimat al voltant del 60%. En qualsevol cas, encara desconeixem si la presència d'anticossos proporciona una protecció davant possibles reinfeccions ", ha indicat Carlota Dobaño, investigadora d'ISGlobal i autora sènior de l'estudi.

Tenint en compte les dades d'un hospital de Madrid, on gairebé el 12% de personal sanitari ja havia resultat positiu per PCR a finals de març, i un model matemàtic que estimava que el 15% de la població espanyola estava infectada, la seroprevalença observada en aquest estudi és menor de la que s'esperava.

"El fet que gairebé un 40% de les infeccions en personal sanitari no fossin diagnosticades subratlla la importància de fer tests de PCR a tot el personal, hagin o no desenvolupat símptomes, per tal de reduir el risc de transmissió de virus en el context hospitalari ", ha insistit Alfredo Major, investigador d'ISGlobal i també autor sènior de la investigació.