La regió italiana del Vèneto s’ha convertit en la primera del país que ha alleujat el confinament del coronavirus, en contradicció amb el pla del govern central d’elevar les restriccions com a unitat.

El Vèneto, al costat de Llombardia, va ser una de les primeres regions afectades pel virus, però només ha patit una desena part de les morts de Llombardia.

El president de la regió del Vèneto, Luca Zaia, va aixecar diverses restriccions, entre les que es troben, permetre l'obertura de restaurants, cementiris i algunes botigues.

El primer ministre Giuseppe Conte, prèviament, havia advertit que no "permetria divisions" entre les diferents regions italianes i que l'activitat a Itàlia es reprendrà "del tot" a partir del 4 de maig.

Zaia, membre del partit de l’extrema dreta, va dir que tenia el deure de mantenir la promesa, que va fer el 13 d’abril, de revisar les restriccions si la salut dels pacients amb coronavirus millorava.

Alguns veuen aquesta decisió com un gest polític. Consideren que podria ser un intent per millorar el seu perfil polític davant d'una possible presa de poder de la Lliga, el lideratge del qual ha estat atacat per la seva mala gestió de la Covid-19 a Llombardia.

"El govern ha actuat amb molts retards i això ha obert un espai polític a les regions", va dir el professor d'història política de la Universitat Luiss de Roma Giovanni Orsina.

"Zaia té clarament aspiracions al lideratge nacional", va afegir. "El líder de la Lliga, Matteo Salvini està afeblit i la població està cansada del confinament, per la qual cosa aquesta política ara té èxit, però no l'hagués tingut fa un mes".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat