El cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha avisat que la situació actual a Madrid, on la situació del coronavirus s’ha descontrolat, pot posar en risc la situació a Barcelona.

Entrevistat a Catalunya Ràdio, Trilla ha recordat que Madrid “és una ciutat molt cosmopolita on es mou molta gent”, i que si no es prenen mesures ara que “les taxes d’incidències són tan altes”, hi ha “risc d’exportar casos no només al voltant de Madrid, sinó també a Castella i Lleó, Castella-la Manxa i també a Barcelona, que és una destinació molt important d’intercanvi de persones amb Madrid”.

L’epidemiòleg ha assenyalat que a la Comunitat de Madrid "la situació és molt complicada" i ha avisat que podria passar el mateix a Barcelona, no només perquè també té característica de metròpoli sinó perquè és una destinació habitual de persones procedents de la capital espanyola. 

madrid confinament coronavirus efe

Madrid ha confinat 37 zones / Efe

Per això, Trilla s’ha mostrat favorable a prendre mesures que “siguin possibles i efectives” i que permetin “mantenir el mínim possible l’economia i la vida social de les persones”, i alhora evitar la propagació de casos. En aquests moments hi ha 37 zones de Madrid on s'apliquen mesures de confinament.

Rebaixar la quarantena

A més, Trilla ha apostat per rebaixar la quarantena per Covid-19 i situar-la en 10 dies, perquè considera que això ajudaria a complir-la i generaria menys "tràfec" a les escoles.

Si bé amb aquesta mesura podria haver "un petit percentatge" que la podria transmetre encara superat aquest termini, l'epidemiòleg ha considerat que aquesta reducció de 4 dies "ajudaria a complir" les quarantenes, ja que "una proporció important" de persones avui en dia no es confinen els 14 dies.

A més, situar el confinament en 10 dies generaria "menys trasbals" a les escoles, perquè els alumnes podrien tornar abans a les aules. Així doncs, 10 dies, segons l'expert, és un punt de "equilibri entre risc i benefici".

Males notícies a Catalunya

Les declaracions de Trilla coincideixen amb el fet que la situació a Catalunya ha empitjorat. Segons les dades facilitades pel Departament de Salut, diumenge el risc de rebot ha pujat gairebé 10 punts respecte a les dades de dissabte. Concretament, el risc de rebrot d'avui marca 162,29, mentre que ahir era de 154,10. La velocitat de propagació també puja respecte a les xifres d'ahir: de 0,91 a 0,96.

 

Imatge principal: El cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla / Efe