Un vol d'Iberia Express amb destinació a Gran Canària va viure ahir moments de tensió abans de l'enlairament de l'aeroport de Madrid. Els passatgers es van sorprendre en veure com l'avió s'anava omplint sense complir les distàncies de seguretat mínimes durant la crisi del coronavirus. Sense seients buits ni files lliures entre uns i altres, els passatgers es van queixar a la tripulació.

Diversos passatgers s'han queixat també a la xarxes socials i la resposta de la tripulació ha estat que podien baixar si volien abans que sortís el vol.

Iberia ha respost assegurant que en els seus vols es compleixen totes les normes de seguretat marcades per les autoritats. "Hem reforçat la neteja i desinfecció diària de la cabina i tots els seus elements i la nostra flota té un sistema d'aire i filtres HEPA efectius al 99,9% contra virus i bacteris", han informat.

El Reial Decret 463/2020, del 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la crisi sanitària per la pandèmia del coronavirus, realment no especifica percentatges d'ocupació, però sí que parla de percentatge d'operacions. Es limita a aconsellar que les companyies aèries garanteixin la màxima separació entre passatgers.

L'article 14.2.g, que recull la referència a aquest aspecte, diu literalment: "En aquells serveis en els quals el bitllet atorga una plaça establerta o cabina, els operadors de transport prendran les mesures necessàries per proporcionar la màxima separació possible entre els passatgers".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat