El Col·legi de Metges i el sindicat Metges de Catalunya (MC) han alertat que el sistema sanitari no aguantaria un rebrot del coronavirus perquè el personal està "exhaust" física i psicològicament. En declaracions a Betevé, Jaume Padrós, president del Col·legi, ha reclamat que els sanitaris puguin disposar de vacances després dels mesos d'estat d'alarma i saturació dels hospitals.

Padrós recorda en les mateixes declaracions que el coronavirus segueix tenint una gran capacitat de contagi i que el tant per cent de població immune encara és baix, és per això que afirma que el conjunt del sistema sanitari "no aguantaria una segona onada" del virus.

En la mateixa línia, i també a Betevé, s'ha manifestat el secretari general de Metges de Catalunya, Josep Maria Puig, que ha alertat sobre l'extrem cansament dels sanitaris i ha assegurat: "Érem pocs, som menys, estem cansats i emocionalment comença a passar factura”.

Decàleg per a la desescalada

De cara a la desescalada de l'epidèmia en l'atenció primària, Metges de Catalunya ha reclamat al Departament de Salut més personal i que es garanteixi i reforci la seva seguretat i la dels pacients en l'atenció primària. Aquestes són dues de les mesures del decàleg que ha elaborat el sindicat per assolir una desescalada de l'atenció primària "amb seguretat i protecció".

El sindicat apunta que superada la fase aguda de la crisi, la xarxa d'atenció primària serà l'"eix central del control epidemiològic de la pandèmia i de l'atenció transitòria a les residències geriàtriques". Per això, reclamen un augment de la plantilla —segons els seus càlculs falten més de 1.000 facultatius— i evitar sobrecàrregues de treball. També demanen gestionar la programació de visites per garantir la distància de seguretat.

El decàleg parteix de la petició que s'asseguri la provisió "suficient i regular" de roba sanitària i equips de protecció individual, que es facin tests fiables i periòdics als professionals i s'adaptin els llocs de treball prioritzant la salut laboral. En segon lloc, reclama més recursos humans "per donar una resposta eficaç a les necessitats assistencials de cada moment" i evitar sobrecàrregues.

En tercer lloc, aposta per promoure la visita concertada, la telemàtica i el teletreball, i això requereix incloure a les agendes el temps per resoldre les visites no presencials. "El nou model de l'atenció primària ha d'evolucionar de la quantitat a la qualitat", ha apuntat el sindicat . En el cas de les visites espontànies, es demana que es valorin per un professional de l'EAP i que prevalgui el criteri clínic a l'hora de decidir el moment de la visita.

En cinquè lloc, el sindicat reclama la dotació de dispositius i recursos tecnològics que permeti impulsar l'atenció telemàtica. D'altra banda, demana la "desburocratització real" de l'atenció primària, establir un nou pla d'atenció a la cronicitat i una nova dinàmica proactiva i participativa per detectar i dissenyar, des dels mateixos equips, les necessitats assistencials de la població.

El decàleg finalitza demanant recursos humans i materials suficients "perquè no es torni a reproduir la situació de col·lapse" a les residències però sense que això suposi una minva en els equips d'atenció primària. Per últim, Metges de Catalunya afirma que el futur del sistema públic de salut passa per establir una "sinergia real" entre els diferents nivells assistencials i que assumeixi que l'atenció primària "no és una subordinada de cap altre nivell assistencial".