La farmacèutica nord-americana Moderna Inc. ha informat aquest dilluns que ha obtingut un resultat "positiu" en una fase inicial de la seva vacuna experimental contra el coronavirus, que "té potencial per evitar la malaltia" i continuarà en proves. "Les dades provisionals de la fase 1, encara que és aviat, demostren que la vacuna amb mRNA-1273 desenvolupa una resposta immune de la magnitud de la causada per la infecció natural, tot i començar amb una dosi tan baixa com 25 micrograms", ha dit en una nota el cap mèdic de firma, Tal Zaks.

Els 45 participants en l'estudi de la vacuna candidata mRNA-1273, dirigit per l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses (NIAD, en anglès) dels Estats Units, han rebut dues dosis de 25, 100 i 250 micrograms i en tots els casos han desenvolupat anticossos contra el coronavirus, segons Moderna.

La vacuna desenvolupada per Moderna fa servir una nova tecnologia que mai abans s'ha aprovat en una vacuna, que consisteix a copiar part del material genètic del virus, l'ARN, que conté les instruccions per produir una proteïna determinada que provoca que el virus tingui forma de corona i que el fa especialment perillós. Quan s'injecta aquest material genètic en humans, les cèl·lules generen una resposta immunitària al virus sense cap mena de perill.

Dues setmanes després que s'injectés la segona dosi als participants del grup de 25 micrograms, "els nivells d'anticossos vinculants estaven al mateix nivell que els vistos en sèrum de convalescent​ (mostres de sang de persones que s'han recuperat de la Covid-19)", i els de grup de 100 micrograms "superaven" aquests nivells.

La firma ha assenyalat que la seva vacuna experimental "va desenvolupar anticossos neutralitzadors" en vuit participants procedents d'aquests dos grups —els únics dels quals té dades, de moment— i ha assegurat que els nivells d'anticossos eren equivalents o superiors als generalment vistos en sèrum de convalescent​ el dia 43 de l'estudi.

"Amb els resultats provisionals positius de la fase 1 i les dades també positives en el model amb ratolins, l'equip de Moderna continua centrant-se a avançar al més ràpid possible amb seguretat per començar la fase 3 de l'estudi al juliol i, si té èxit, sol·licitar una BLA (permís del regulador per comercialitzar)", ha afegit el conseller delegat de Moderna, Stéphane Bancel.

Després de conèixer-se aquesta informació, Moderna s'ha disparat un 15% després del començament de la sessió a Wall Street, encara que en les operacions electròniques prèvies a l'obertura ha arribat a pujar un 30%.

Aquesta és una de les 118 vacunes experimentals que ha registrat l'OMS des que es va detectar la malaltia i vuit d'aquestes ja s'han pogut testar en humans. Ara bé, que els resultats preliminars siguin positius no vol dir que les vacunes acabin sent eficaces o segures.