En virtut de l’estat d’alarma dictat pel govern espanyol per gestionar la crisi del coronavirus, s’està procedint a la requisa dels materials necessaris per respondre a l’emergència a les fàbriques productores i empreses d’importació, la qual cosa està fent “impossible” dotar la policia i els sanitaris catalans de mascaretes i material per a la seva protecció.

Així ho assegura el president de la Generalitat, Quim Torra, en la carta que aquest dimarts ha fet arribar al cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, al qual li reclama les “ordres oportunes” perquè es destinin a Catalunya una part dels béns requisats, “especialment els que garanteixen la seguretat dels professionals que treballen per erradicar aquesta pandèmia”.

 

L'executiu espanyol va dictar diumenge les mesures que regulen l'estat d'alerta adoptat per fer front a la crisi del coronavirus. L’article 8 contempla la possibilitat de "requises temporals de tota mena de béns necessaris per al compliment de les finalitats previstes en el reial decret". “En particular per a la prestació de serveis de seguretat o dels operadors crítics essencials”.

L'aplicació d'aquestes requises, que ha afectat fins i tot el subministrament de mascaretes a les farmàcies o de guants als supermercats, està perjudicant també l'equipament dels serveis de seguretat.

Aquesta situació no només afecta Catalunya. Aquest mateix dimarts, segons publica Ideal, el conseller de Salut de la Junta d'Andalusia, Jesús Aguirre, ha protestat per carta davant del ministre de Salut, Salvador Illa, després que la Guàrdia Civil ha requisat a Jaén 150.000 mascaretes destinades al Servei Andalús de Salut i les ha enviades a l'Hospital Infanta Sofía de Madrid.

El conseller denuncia la situació “d’absoluta precarietat” a què està abocada el sistema andalús per aquesta requisa i assenyala que han estat informats per la resta de proveïdors que els ha contactat el ministeri de Sanitat per desviar tota la seva producció, incloses les comandes que la conselleria tenia en curs. Tot plegat provoca una situació d'extrema gravetat, segons Aguirre, que reclama que se'ls garanteixi el subministrament suficient per cobrir les seves necessitats.