El Papa Francesc ha demanat aquest diumenge l'aturada de totes les guerres i conflictes armats al món per combatre la pandèmia del coronavirus. "M'uneixo a tots els que han acceptat aquesta crida [feta pel secretari general de l'ONU, António Guterres] i convido a tots a seguir-la aturant tota forma d'hostilitats bèl·liques, fomentant la creació de corredors per a l'ajut humanitari, l'obertura a la diplomàcia, l'atenció als més vulnerables", ha dit Francesc després de resar l'Àngelus, com cada diumenge, encara que des de la Biblioteca Vaticana en lloc del balcó de la plaça de Sant Pere.

"Que el nostre compromís conjunt contra la pandèmia dugui a tots a reconèixer la necessitat d'enfortir els llaços fraternals com a membres d'una única família humana. En particular, que susciti en els responsables de les nacions i altres implicata un compromís renovat de superar les rivalitats".

Presons, asils, casernes

Així mateix, Francesc ha fet una crida a fer front a la superpoblació de les presons. "El meu pensament va de manera especial a les persones que pateixen la vulnerabilitat d'estar forçades a viure en grups: asils, casernes... En particular les persones a les presons. He llegit un memoràndum de la Comissió de Drets Humans que parla de l'amuntegament. Demano a les autoritats que siguin sensibles a aquest greu problema i prenguin les mesures necessàries per evitar tragèdies".

En la seva homilia ha comentat l'evangeli de la resurrecció de Llàtzer, un amic de Jesús al que fa sortir del sepulcre en què feia dies que l'havien enterrat. "També avui Jesús ens repeteix: 'Treieu la pedra' [la làpida de la tomba]. Déu no ens ha creat per a la tomba, ens ha creat per a la vida, bonica, bona, joiosa [i] ha vingut a alliberar-nos dels seus lligams".

Ha afegit: "estem cridats a treure les pedres de tot el que fa pudor de mort: la hipocresia amb què vivim la fe és mort; la crítica destructiva als altres és mort; l'ofensa, la calúmnia, són mort; la marginació dels pobres és mort. El Senyor ens demana que traguem aquestes pedres dels nostres cors, i llavors la vida tornarà a esclatar al nostre voltant".

Després de la crida de l'ONU

Alguns països —Iemen, Síria, Camerun, Filipines... — han acollit la crida de Guterres i han adoptat acords de pau temporals. Al món hi ha al voltant de 70 estats involucrats en guerres i guerrilles de diversos tipus.

A Síria, per exemple, segons les Nacions Unides, la pandèmia és una seriosa amenaça, en particular, per als 6,5 milions de desplaçats interns. En 9 anys, la guerra ha causat més de 380.000 víctimes i ha perjudicat el sistema sanitari local: només el 64% dels hospitals i el 52% dels centres d'atenció primària existents abans de 2011 segueixen en funcionament, mentre que el 70% dels treballadors de la salut han fugit del país, segons l'Organització Mundial de la Salut.