L'ONG Metges Sense Fronteres (MSF) ha anunciat aquest dilluns que deixa d'intervenir directament en l'emergència del coronavirus a Espanya, després de la millora de les xifres mèdiques i assistencials. Durant aquests dos mesos, l'organització ha assessorat autoritats i professionals de la salut, ha contribuït a augmentar la capacitat dels hospitals mitjançant la instal·lació unitats temporals d'hospitalització, i ha donat suport a residències de gent gran per contribuir a l'atenció que els majors reben en aquests centres.

MSF reitera la seva crida a les administracions perquè mantinguin la vigilància i inverteixin els recursos necessaris per aconseguir un control efectiu de l'epidèmia i evitar nous brots. Així mateix, l'organització considera imprescindible que es respongui a les necessitats de la gent gran a les residències i que la protecció del personal sanitari i no sanitari que continua en la primera línia sigui una prioritat, inclosa la seva salut emocional.

MSF segueix treballant en aquesta pandèmia fora d'Espanya i enfoca els seus esforços, sobretot, en contextos amb sistemes de salut fràgils i amb poblacions vulnerables amenaçades per la pandèmia del coronavirus, així com per altres emergències.

Els eixos de la intervenció

Un dels eixos principals de la intervenció de MSF ha estat l'assessorament tècnic i la formació de personal de les residències de gent gran, un esforç destinat a contribuir a l'atenció que reben les persones que resideixen en aquests centres. MSF ha donat suport a més de 500 residències en 12 comunitats autònomes, assistint a milers de professionals en l'exercici de les seves tasques.

També ha donat assessorament personalitzat, gratuït i confidencial i ha habilitat una web especialitzada per a responsables de les administracions, equips de supervisió i formació i professionals de la salut o de la cura de persones afectades per la covid-19. Aquesta web, que es mantindrà activa en els pròxims mesos, ofereix documents i vídeos sobre protocols, circuits en residències per evitar contagis, seguiment de contactes, control d'infeccions en hospitals i atenció primària o ús d'EPI (equips de protecció individual). MSF seguirà brindant assessoraments puntuals quan sigui requerit.

En les primeres setmanes de l'emergència, MSF es va posar a disposició de les autoritats i del personal de la salut i va contribuir a augmentar la capacitat d'hospitals amb unitats d'hospitalització temporals ubicades dins o fora dels recintes hospitalaris, per exemple en pavellons esportius, per atendre pacients de covid-19.

En aquestes estructures, MSF ha assessorat directament al personal sanitari, centrant-se, entre altres coses, en el control d'infeccions. Els equips de l'organització han ajudat a planificar una trentena d'extensions hospitalàries i a muntar directament quatre d'aquestes unitats temporals d'hospitalització a Madrid i Barcelona amb un total de 360 llits per contribuir a descongestionar les urgències en els moments més crítics en les zones més afectades, com la Comunitat de Madrid i Catalunya.