Tenen les persones que prenen certs medicaments per a la hipertensió, malalties cardiovasculars i diabetis estar més risc de patir de forma més severa el coronavirus? És una important qüestió que va adquirir encara més gran rellevància després que The Lancet publiqués un estudi en el qual s'assegurava que l'ibuprofèn augmenta l'activitat de l'enzim convertidor d'angiotensina 2 (ACE2), que pot facilitar l'expansió i empitjorar el curs de la malaltia COVID-19.

Com a resultat, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), al principi, va advertir a la majoria dels pacients que optessin pel paracetamol. Però el cert és que aquesta advertència va canviar i ara no hi ha cap recomanació en aquest sentit.

Pastilles

Pel que sembla, i segons l'estudi, els bloquejadors dels receptors d'angiotensina II tipus I (BRA) i tiazolidinedionas, comunament utilitzats per persones amb malalties cardiovasculars, hipertensió i diabetis, també poden augmentar l'activitat de la ACE2. Per això, si bé gairebé tota l'atenció es va centrar a l'ibuprofèn, el cert és que també es recollia aquesta hipòtesi.

Després de la rellevància d'aquest article, l'autor principal del mateix, el Dr. Michael Roth-Chiarello del Hospital Universitari de Basilea a Suïssa, va publicar un altre estudi en el qual s'assegurava que es necessita més investigació sobre l'ús d'aquests fàrmacs en persones amb COVID-19.

Llavors, els pacients que prenen medicaments per a la hipertensió, malalties cardiovasculars i diabetis corren el risc de presentar un COVID-19 més greu? Des de la publicació d'aquest article, diversos experts que han estat qüestionats sobre això asseguren que encara no existeix una base científica sòlida o evidència que recolzi aquesta tesi. Però encara que la investigació no sigui més definitiva, destaquen la importància que les persones que prenguin aquests medicaments siguin més conscients d'aquesta possibilitat.

El Consell d'Hipertensió de la Societat Europea de Cardiologia, per la seva part, va difondre una declaració en la qual se subratlla també la falta d'evidència que recolzi els efectes nocius de l'ús d'aquests fàrmacs respecte al COVID-19. Per aquesta raó, el que van recomanar als metges i els pacients que continuïn el tractament amb la seva teràpia antihipertensiva habitual. La causa no és una altra que no hi ha evidència clínica o científica que suggereixi que el tractament els bloquejadors dels receptors d'angiotensina II tipus I (BRA) i tiazolidinedionas s'hagi de suspendre a causa de la infecció per COVID-19.

Coronavirus

Des de la Universitat Califòrnia a Los Angeles (UCLA), han afirmat per la seva part que hi ha hagut un pitjor desenvolupament del COVID-19 en pacients en tractament per a algunes malalties cròniques com la hipertensió, però és impossible a dia d'avui discernir si això es deu a la malaltia subjacent o als medicaments que s'utilitzen. Per tant, els experts a nivell mundial destaquen que les persones no han de deixar de prendre els seus medicaments habituals llevat que ho indiqui un professional de la salut.