El Global Times informa que han saltat totes les alarmes entre la població de la ciutat xinesa de Harbin per l'expansió del coronavirus malgrat que les autoritats, de moment, consideren que no cal bloquejar res. Harbin és la capital de la província de Heilongjiang, al nord-est de la Xina. Tan sols la seva ciutat, suma més de 10 milions de persones, a Wuhan en són més d'11M però ajuda a fer-se la idea que són ciutats amb densitats de població similars.

En els darrers dies, s'ha informat que un xinès que va viatjar als Estats Units té el coronavirus i que, com a mínim, 50 persones del seu entorn ja han donat positiu. L'home, que la premsa el coneix amb el sobrenom de Han, va volar al continent americà el passat 19 de març. Amb el rastreig que s'ha pogut fer s'han detectat mig centenar de positius i els experts en salut pública consideren que bloquejar tota la ciutat no és necessari perquè "Harbin no es convertirà en un altre Wuhan sempre que la gent no baixi la guàrdia massa aviat i es mantinguin atents als riscos de patir la malaltia".

Una decisió que no convenç a una part dels seus ciutadans. Alguns internautes i residents locals demanen reforçar totes les precaucions i confinar la ciutat en termes absoluts. Han, primer va infectar un veí que va entrar en contacte amb el seu entorn contaminat. Posteriorment, el virus es va propagar als familiars i amics d'aquest veí en un sopar en comú.

I en paral·lel, un altre pacient de 87 anys, anomenat Chen, és un altre dels eixos clau d'aquesta cadena d'infecció. Chen va ser ingressat a l'Hospital Harbin el passat 2 d'abril després de patir un ictus però prèviament havia estat traslladat a l'hospital de la Universitat Mèdica de la capital on, com a mínim, va infectar 26 persones més. També al propi personal mèdic.

La cadena d'infectats no acaba aquí. Un transportista que era asimptomàtic ho va transmetre als seus pares que es van presentar a l'hospital. I, abans de saber-ho, ja havia entrat en contacte amb dos treballadors d'una empresa. Això es va multiplicar a un estudiant i un professor de l'Hospital Harbin Second que podrien haver provocat que el salt arribés fins a Fushun, una altra ciutat de la província de Liaoning.

Aquesta cadena de positius, el Global Times la considera com "la mostra de com es pot haver deixat anar la vigilància massa d'hora i evidencia les llacunes en la gestió dels hospitals". Des de la Comissió Provincial d'Inspecció de Disciplina de Heilongjiang, que vetlla pel control extern, afirma que alts funcionaris i caps d'hospital "són els responsables de l'incompliment de les tasques antiepidèmies", inclòs el seu tinent d'alcalde.

L'activista pels drets humans, Jennifer Zeng, ha compartit a través de les xarxes socials un vídeo d'un home que cau a terra de cop mentre el personal d'emergències intenta reanimar-lo. Els fets van ocórrer a Harbin, probablement el 16 d'abril. Unes imatges similars a les de Wuhan el passat mes de gener, abans que les autoritats polítiques reconeguessin el problema i degenerés en una epidèmia mundial.