Preocupació a la Xina per la mort d'una persona per hantavirus. Segons informa el Global Times, un treballador que viatjava amb autobús per feina de Shantung a Yunnan (el sud-oest de la Xina), va morir sobtadament aquest dilluns durant el trajecte. Les proves van donar positiu en hantavirus i negatiu per a Coronavirus (Covid-19).

Prèviament no s'havia informat de cap cas conegut en aquesta zona i les autoritats han obert una investigació, segons informa l'agència de notícies Xinhua. La ciutat de Lincang, d'on era originària la víctima, ha engegat un control, el cribratge de la malaltia i una investigació epidemiològica.

Què és l'hantavirus?

Tal com informa la OMS, l'hantavirus (VH) és una malaltia zoonòtica, és a dir, que es pot transmetre entre animals i éssers humans i està considerada una síndrome pulmonar. En aquest cas, els portadors són els rosegadors, sobretot rates i ratolins. Els símptomes són febre, afectacions gastrointestinals o dolors musculars i posteriorment dificultat respiratòria i hipotensió. Es pot contraure i desenvolupar fins a 42 dies posteriors a l'exposició, i arribar fins i tot als 56. Això complica la identificació exacta del focus de la infecció. 

(Vídeo cedit per: MVS Noticias)

El primer cas conegut data de l'any 1978 al sud de Corea, prop del riu Hantaan. L'hantavirus es pot donar en entorns rurals però també s'han donat casos en ciutats. El contagi es produeix amb el contacte amb la femta o l'orina dels rosegadors, a través dels ulls, el nas o la boca. Una altra via és a través d'una mossegada d'aquest animals. També els mosquits, les puces o les paparres poden transmetre-ho a través d'una picada si prèviament han estat infectades.

hantavirus

Actualment, l'única informació coneguda sobre el seu tractament ve de l'Organització Panamericana de la Salut adscrita a la OMS i assenyala que "no existeix una vacuna eficaç a Amèrica" en aquests moments. No obstant, les taxes de mortalitat disminueixen considerablement gràcies a un diagnòstic ràpid. Alguns metges especialitzats han incidit en les darreres hores que aquest virus fa anys que es coneix i "només es transmet de rates a humans".

Malgrat tot, l'alarma en les darreres hores a la Xina ha fet que l'etiqueta #hantavirus hagi estat tendència a través de Twitter, fins i tot a Indonèsia.

Segueix totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.