Tot i que celebra el fet de disposar finalment d'un pla escrit de l'executiu de Pedro Sánchez sobre el desconfinament del coronavirus, el Govern ha carregat contra l'estructuració territorial que planteja a partir de les províncies i contra la calendarització que contempla. "És una imprudència dir que el juliol entrem en una nova normalitat", ha retret la consellera de Presidència, Meritxell Budó. 

 

En la roda de premsa diària del Govern, Budó ha advertit que el calendari de Sánchez situa aquesta nova normalitat en l'inici de les vacances la qual cosa pot provocar concentracions en zones d'estiueig i a àrees on la pandèmia té menys incidència, com seria el cas de Tarragona.

"No és un tema de calendari ni de fer cap cursa", ha alertat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha titllat d'agosarat avançar-se en dates i basar el desconfinament en terminis.

El Govern retreu també que el pla s'ha fet "sense tenir en compte Catalunya i la resta de territoris" ni "l'experiència i el coneixement de 37 anys de gestió al capdavant de la sanitat pública". Budó ha responsabilitzat el govern espanyol d'equivocar-se en fixar la província com a unitat bàsica de desconfinament. 

"Qué té a veure, per exemple, la situació epidèmica de Berga amb la d'Igualada o Barcelona ciutat? Per quin motiu científic un ciutadà de Bellver de Cerdanya pot desplaçar-se fins a Lleida i no pot anar a Puigcerdà?", s'ha preguntat la consellera que ha insistit en la necessitat de treballar a partir d'àrees sanitàries i no de províncies dissenyades el 1.833 que no responen ni a criteris sanitaris ni funcionals.

L'executiu assegura que no està sol en aquesta queixa i que hi ha altres territoris de l'Estat també reclamen "un desconfinament més racional, basat en unitats territorials més adequades", entre les quals ha citat les dues Castelles i el País Valencià.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha criticat falta de "concreció tècnica" i saber com s'utilitzaran els indicadors, a més de lamentar que la darrera paraula sobre el confinament la tingui el ministre de Sanitat. "Ens dona la sensació que pot continuar la discrecionalitat per part del ministeri. No entenem que aquesta discrecionalitat es pugui mantenir viva i activa", ha alertat.