Gairebé el 70% dels espanyols estaran en fase 2 del procés de desescalada dilluns que ve, és a dir, més de 10 milions de persones veuran relaxades les mesures que arribar amb el confinament. Tots tenim ganes de veure familiars i amics, celebrar aniversaris endarrerits, fer barbacoes al sol o recuperar les nits de festa perdudes. Però fa dies que des de les autoritats sanitàries avisen que aquesta circumstància no serveixi de pretext per abaixar la guàrdia en la protecció personal, que el virus segueix lliure fins que no hi hagi una vacuna. I l'avís s'ha convertit en preocupació després que els últims dies s'hagin registrat casos de rebrot en més de cinc focus de l'Estat degut a trobades socials o festes entre ciutadans -amb l'incompliment de les mesures de seguretat afegit-. 

Brots de coronavirus a Lleida, Totana (Múrcia), Conca, Ceuta i, avui, Còrdova. Cinc ciutats que ja van passar a la fase intermedia de la desescalada sense els resultats esperats. No són els únics que poden patir un augment de casos sobtat. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha recordat aquest dissabte que depenenem molt del comportament de cada ciutadà. De fet, en ser preguntada a RAC1 sobre els rebrots, la responsable de salut pública ha admès que "l'augment de casos a Barcelona" no els "preocupa molt" però que n'estan fent el "seguiment".

Un cas que separa de la situació Lleida, "on hi ha hagut un augment de casos, que s'han identificat, i que tenen un origen social, pel que s'han pogut detectar, i iniciar l'aïllament". A més ha destacat que "ha empitjorat" tot i que ha reconegut que "cal tenir molta prudència". La consellera però, celebra que "ara tenim una capacitat de detectar molt més àmplia de la que teníem a l'inici de la pandèmia". "A més per sort l'augment de casos no està afectant els hospitals", ha celebrat.

No es descatra el rebrot a la Tardor

En el mateix sentit es va expressar ahir el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, que va advertir de la possibilitat que el virus torni la pròxima tardor: “Ens situem en el pitjor escenari: un rebrot a la tardor i sense vacuna". En el cas que passi, els experts auguren que no tindrà tanta incidència com en els mesos de març i abril. “La cautela és el millor aliat” va concloure Illa. 

Festes en cases particulars

La Junta d'Andalusia ha denunciat avui la celebració el dimarts 26 de maig d'una reunió de 27 persones en un domicili particular de Còrdova. Segons la denúncia, aquesta persona hauria viatjat des de Bèlgica a Madrid amb avió el dia 24, i hauria arribat a Còrdova en AVE aquest mateix dia, però altres fonts precisen que es tracta d'un aristòcrata Belga que hauria viatjat des de Nova York perquè té relacions amb una família cordovesa. L'endemà s'hauria celebrat la festa i un dia més tard, el 27, aquesta persona va presentar símptomes de coronavirus. Ahir se li va fer la prova PCR per covid-19 amb resultat positiu.

Lleida: empreses agroalimentàries, una festa d'aniversari i residències

Els motius de l'augment de casos a la regió de Lleida encara no s'han esclarit. El Departament de Salut ho atribuïa aquesta setmana a a empreses agroalimentàries, una festa d'aniversari i residències. UGT demana al Departament de Salut que no es criminalitzi el sector agroalimentari i s'especifiqui en quines empreses hi ha hagut rebrots perquè, de la mateixa manera que n'hi ha que "no ho estan fent bé", d'altres sí. Des de la Generalitat també han parlat de residències, però sense especificar però quines. També d'una festa d'aniversari amb 20 persones, quatres d'elles positives, que van acabar contagiant tothom. 

Degut al rebrot, Lleida no entrarà en fase 2 a partir de dilluns que ve. Segons les dades de Salut d'aquest dissabte a Lleida hi ha 526 casos positius confirmats en residències, d'un total de 2.482. Des que va començar la pandèmia, en total hi ha hagut 204 morts, 126 en hospitals i sociosanitaris, 58 en residències, tretze no classificats i set en domicilis.