L'Agència Europea del Medicament preveu que el seu comitè científic autoritzi "condicionalment" la comercialització del remdesivir d'aquí "pocs dies" per al tractament de la Covid-19.

El director de l'agència, Guido Rasi, ha assegurat aquest dilluns que l'autorització podria arribar "molt aviat" per la informació que han rebut fins ara sobre aquest medicament. 

La setmana passada l'EMA va recomanar ampliar l'ús compassiu del remdesivir també a pacients greus de Covid-19 sense ventilació mecànica.

Què és el remdesivir?

Remdesivir és el nom del fàrmac que ha demostrat efectes contra el coronavirus en un estudi internacional. Aquest, amb l'epicentre de coordinació a l’Hospital Germans Trias i Pujol, ha aconseguit provar que els pacients a qui s’ha tractat amb el remdesivir s’han recuperat un 30% més ràpid que la resta i també se n’ha reduït la mortalitat. En aquest estudi, que ha impulsat l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units, hi han participat 68 centres de tot el món.

Aquesta anàlisi preliminar ha descobert que, de mitjana, els pacients a qui se’ls subministrava remdesivir es curaven en uns 11 dies. En canvi, aquells a qui se’ls donava placebo es recuperaven en 15 dies.

Els investigadors també han observat una reducció de la mortalitat: entre els que prenien el fàrmac se situava en el 8%, mentre que la dels que no el prenien era de l’11%. Fins ara, el remdesivir es feia servir per tractar pacients amb Ebola.