Un grup de científics catalans de la Universitat d'Oxford estan realitzant un estudi sobre la propagació del coronavirus a Catalunya. Encara en la fase de revisió final, els primers indicadors demostren que abans del primer cas confirmat públicament corresponent al 25 de febrer, ja hi havia 8.017 contagis i que els seus inicis es remuntarien molt abans: com a mínim al 4 de febrer.

Així ho ha explicat a RAC1 el professor en farmacoepidemiologia Dani Prieto-Alhambra. Juntament amb Albert Prats-Uribe i Ermengol Coma, aquests tres catalans analitzen des d'Oxford el comportament d'aquesta malaltia a casa nostra. Els primers contagis són en persones de 15 als 64 anys i això es deu a la identificació de casos de grip excessius que res tenien a veure amb la grip. 

El doctor Prieto-Alhambra alerta que Catalunya no és una excepció: "Ha passat a tot arreu. La sensació que hi havia a l'inici és que això quedava molt lluny i no es van prendre les mesures que calien". I afegeix: "A Catalunya i Espanya s'ha passat el pic".

Aquest estudi, que de moment està en fase de revisió publicat al portal Medrxiv, conclou que l'error en la classificació de les primeres grips detectades va "potenciar la transmissió a la comunitat". I en el futur, "la vigilància dels casos en els registres mèdics electrònics d'atenció primària, disponibles per a tothom, podrien ajudar a detectar nous brots de Covid-19". Aquesta recerca ha estat recolzada pel Centre d’Investigació Biomèdica d’Oxford (BRC) de l’Institut Nacional d’Investigacions en Salut (NIHR).

En paral·lel, Prieto-Alhambra considera que "el desconfinament de les criatures seria una bona mesura i haurien de ser els primers" en sortir. A més, recorda que les baixades en altres països han estat "més o menys ràpides" depenent de les mesures que es prenguin a partir d'ara.