Les respostes que reps si aquests dies intentes contactar amb pagesos catalans, poden ser: “estem desbordats, podem parlar demà?”, “et faig un missatge quan pugui, tinc molt de lio”, “quanta estona seria? és que vaig a tope”. El sector primari no pot parar i segueix treballant en ple estat d’alarma per la crisi del coronavirus, perquè es tracta d’un sector bàsic i fonamental. I hi ha un gruix d'aquest sector que se les està inventant totes davant una demanda molt alta, conseqüència del canvi d’hàbits de la ciutadania. Tot el que es consumia en bars, restaurants, menjadors escolars, llars de jubilats... ara es consumeix a casa.

“Les circumstàncies adverses fan que posis tots els teus recursos i la teva imaginació i, en el nostre cas, que hagi nascut una iniciativa constructiva i col·laborativa, que ens permet créixer junts”, explica Abel Solí. Solí és un tècnic que ha col·laborat a fer néixer a un ritme frenètic una iniciativa nova amb la Xarxa Agroalimentària de la Cerdanya, que uneix productors de tota la comarca. Amb una sola trucada o un simple Whatsapp pots encarregar una gran varietat de productes de diferents pagesos, que després es recullen en un dels dos punts establerts.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Coneix els productes i els productors! Ecopyrene te el seu ramat a Cal Calsot, a Montellà, i ofereix vedella ecològica d’alta qualitat. La tradició i el saber fer d’una família de muntanya, garanteixen una carn de vedella saludable i d’alta qualitat, i des del seu propi obrador fan la venda directa, oferint-nos confiança i proximitat. Coneix més sobre Ecopyrene a @ecopyrene Comandes al mail agroalimentaria@cerdanya.org o per telèfon (consultar web, link a la bio) Punts de recollida: Puigcerdà (Agrobotiga) La Solana 2 Bellver de Cerdanya (Làctics L'Esquella) Escoles 11 planta baixa Horaris de recollida: Dimarts de 17 a 19h Dissabte de 11 a 13h 📷Imatges cedides pel @consellcomarcalcerdanya amb el suport de la @diputaciogirona #ecopyrene #Cerdanya #km0 #vendadirecta #productelocal #xarxaagroalimentaria #sobiraniaalimentaria #femxarxa #vedella #vaca #cow #paisatge #cadí #granja #ecològic

A post shared by Xarxa Agroalimentària Cerdanya (@xarxaagroalimentariacerdanya) on

El Xavier Safont, un pagès del Maresme, no s’havia plantejat mai fer venda a domicili i ara ho ha hagut d’organitzar de pressa per poder-ho fer. “Hem hagut d’activar aquesta forma per poder redirigir tot el producte que hem perdut perquè no l'hem pogut vendre al mercat, que han prohibit, i als menjadors escolars”. Safont afirma, però, que estan tenint bona resposta i que esperen poder col·locar tot l’estoc.

“Estem a final de campanya, i ens sentim com si estiguéssim en plena”, afirma Gemma Magrí, que és pagesa de la Noguera i es dedica a la fruita. Tot i que la producció és a l’estiu, els queda producte dins les càmeres frigorífiques, que calculen acabar en quinze dies. “Els clients han augmentat la demanda i no puc subministrar a tothom. A més, els transportistes treballen amb rutines molt més estrictes i això ens fa anar de bòlit”.

Com ha afectat l’estat d’alarma pel Covid-19 els pagesos?

La pagesia que treballa a través de circuits curts i de km 0, és a dir, directes des del productor al consumidor, viu l’estat d’alarma de formes diferents. Com descriu l’Annaïs Sastre, tècnica d’Arran de Terra, una cooperativa que dona suport al sector primari, s’han quedat sense tres grans espais de consum: la restauració, els menjadors escolars i gran part dels mercats a l’aire lliure; però la distribució a domicili a través de cistells i el consum en botigues i cooperatives de consum ha augmentat. Això suposa que “els que depenien dels primers factors, s’ho han hagut de fer per poder reconduir la venda del producte, però que hi ha molts casos que es troben en plena ebullició”.

Des de la cooperativa de Sastre, en general, estan orgullosos de com s’està tirant endavant la situació. “Estem veient que les xarxes que s’han articulat en els darrers 15 anys funcionen i demostren que són eficients i resolen les necessitats de productors i consumidors”, explica. Ara, però, estan centrats a donar suport a aquells pagesos que potser no tenien xarxes tan establertes i han tingut problemes en perdre algun dels seus compradors, integrant-los dins les xarxes que ja existeixen.

Per què es mantenen oberts supermercats i grans superfícies però se’ns prohibeixen els mercats?

Un dels factors més problemàtics és la pèrdua d’alguns dels mercats a l’aire lliure a Catalunya, malgrat que n’hi ha que es mantenen. La seva prohibició ha generat una crítica transversal al sector primari, que s’ha quedat sense un espai de venda directa molt important. “Per què es mantenen oberts supermercats i grans superfícies però se’ns prohibeixen els mercats?”es pregunta Gemma Magrí. Des de Cal Rosset consideren que s’està duent a terme competència deslleial. “Nosaltres també estem preparats per adaptar totes les mesures de seguretat que facin falta”, explica en Ferran Berenguer.   

El repartiment a domicili: un èxit per als pagesos i una comoditat per als confinats

L’èxit d’aquests dies de confinament pel coronavirus es troba en el repartiment a domicili de les comandes o dels cistells tancats. Aquests pagesos ja tenien un client molt fidelitzat, però se’ls estan obrint portes a un altre tipus de consumidor. “Esperem que aquesta gent nova que s’està sumant entengui aquesta forma de consumir i la mantingui després”.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cistelles sterils fruitalpuntbio

A post shared by Fruita al punt BIO (@fruitalpuntbio) on

D’una forma similar ho viu Marc Montlló, soci i treballador de l’Egarenca, una cooperativa de consum que agrupa unes 120 famílies a Terrassa. Fa poc que han activat el repartiment a domicili de les comandes, i destaca la part humana del seu projecte. “Tenim una xarxa i uns llaços que fan que tinguem cura uns dels altres, els truques per preguntar-los com estan, si necessiten alguna cosa”, explica, “sobretot pel que fa a persones jubilades que venien molt a la botiga i viuen soles”.

I quan acabi el confinament, seguirem amb aquest consum?

 “Espero que a partir d’aquesta crisi la població prengui més consciència del paper de la pagesia”, afirma la Gemma Magrí. Aquest és un pensament que els ronda a tots pel cap. “En moments de crisi les xarxes d’abastiment de km 0 estan demostrant tenir una alta capacitat de canvi, d’adaptació i de reorganització”, explica l’Annaïs, “i són les que a llarg termini permeten la pagesia viure de la seva feina”.

Hi ha dos milions de persones reivindicant independència però que no es fixen d’on ve la poma que compren, i el consum del país és indispensable per fer-nos sobirans!

Per Safont, aquesta “és una oportunitat per replantejar-nos un model agroalimentari que s’ha demostrat que no és l’adequat”, i la Gemma ho té clar: “Hi ha dos milions de persones reivindicant independència però que no es fixen d’on ve la poma que compren, i el consum del país és indispensable per fer-nos sobirans!”.

Si vols saber on comprar productes de km 0 del teu voltant pots consultar-ho aquí.

Segueix l’última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya i Espanya aquí.