El centre IrsiCaixa ha dissenyat i publicat en obert un protocol de detecció d'anticossos de coronavirus sense necessitat de kits comercials. El test no està autoritzat com a prova de diagnòstic, però els seus resultats sí que es poden utilitzar per a recerca. El protocol se centra en la detecció d'anticossos contra dues regions de la proteïna Spike del coronavirus, una de les 4 proteïnes estructurals del virus, S2 i la Receptor Binding Domain (RBD). La primera d'elles gairebé no s'utilitza en els kits actuals, però els investigadors han detectat que és de les que aporten resultats més fiables.

La forma més senzilla de detectar aquests anticossos són els anomenats tests serològics ràpids. Són generalment més sensibles que els tests ràpids. El problema és que ara no se subministren els kits comercials que permeten realitzar-los, a causa de l'elevada demanda a nivell mundial. Els centres es troben que tenen la capacitat per fer el test, però els falta la matèria primera, els reactius. És per això que IrsiCaixa ha dissenyat un test serològic ràpid utilitzant reactius destinats a investigació, que sí que s’han de comprar però que són molt més fàcils d'aconseguir actualment.

El protocol està disponible per a laboratoris, centres de recerca i, en general, qualsevol institució amb capacitat per dur a terme un test serològic ràpid. La prova triga unes 2 hores aproximadament.

No és un mètode de diagnosi

Ara bé, el resultat d'aquest test no està homologat com a mètode de diagnòstic, perquè les proves diagnòstiques tenen una certificació per part dels organismes pertinents que requereix d'uns controls de qualitat i procés d'homologació específics. Els investigadors, però creuen que els resultats són perfectament útils en el context de recerca.

Part d'aquest treball s'ha finançat gràcies als fons recaptats a través de la iniciativa #JoEmCorono.