El desconfinament també comporta afegir nous hàbits al dia a dia i, de moment, la mascareta serà una de les nostres millors aliades. Per això cal saber diferenciar d'entrada les màscares quirúrgiques, controlades pel ministeri de Sanitat i on trobem l'FP1, FP2 i FP3, de les higièniques que, en aquest cas, la responsabilitat recau en el ministeri d'Indústria i Comerç. Aquestes són les que utilitza majoritàriament la població, fetes amb roba i han de complir uns requisits desconeguts pel gran públic.

L'empresa catalana Quretex, a Barcelona, ha desenvolupat una màscara que admet fins a 75 rentats, "la mitjana normal de la majoria està en 10", tal com destaca el seu CEO, Sergi González, tot i que també n'hi ha que poden arribar als 40. González explica que han aconseguit aquesta durabilitat gràcies al tractament que li han donat al teixit i la capacitat de resistència que arriba a un nivell P2.  A més, aquesta màscara no porta cap mena de filtre perquè ja compleixen amb els criteris marcats pel ministeri amb la pròpia roba. Aquesta empresa, dedicada abans de la pandèmia a productes higiènics, calcula que pot fabricar fins a 15 milions de mascaretes a un preu de 5 a 7 euros, depenent del model i la mida.

Quins requisits ha de complir una màscara higiènica?

La normativa a la que s'han d'acollir les màscares de roba és l'UNE 0065. Les condicions són: el mínim de respirabilitat ha de ser del 60%, la filtració ha d'arribar, com a mínim al 90%, amb garantia ecològica i de sostenibilitat i biocida, és a dir, que frenin la possibilitat de virus i bacteris. González també recalca que és important que el material sigui de cotó combinat amb un altre material com el polièster o la viscosa ja que "tan sols amb el cotó no es pot absorbir la suor". 

Per això González adverteix en assegurar-se comprar una bona mascareta i demanar que es compleixin totes les normes: "No només per tenir un aïllant adequat sinó per evitar jugar-se la salut, per exemple, pel que fa a la correcte respiració que hem de tenir". Sobre l'ús dels filtres, també han de permetre no minvar més del 60% la capacitat respiratòria i han de ser el complement a la tela perquè compleixi tot l'objectiu marcat a la norma.

El darrer aspecte és adaptar la mida a la cara de la persona. Aquest càlcul es pot fer a partir de l'edat o amb la mida del contorn del cap a partir del percentil. També es recorda l'obligatorietat de rentar-la cada dia i l'opció de banyar-se amb ella, si es vol.

quadre cap mascara