A mesura que la crisi del coronavirus avança, s'estan posant a prova el sistemes polítics d'arreu del món. En el cas concret d'Alemanya, segons el diari britànic The Guardian, el seu federalisme podria ser positiu per fer front a la pandèmia.

Recordem que Alemania és un estat federal i la Primera Ministra del país, Angela Merkel, no té l'autoritat per declarar l'estat d'alarma ni restringir el trànsit en tot el país. Aquestes competències depenen de cada regió. 

Així és va demostrar a l'inici de la malaltia quan Merkel va anunciar les primeres mesures de distanciament social, només va poder fer recomanacions a les regions, que eren lliures d'implementar les mesures o ignorar-les.

Ara per ara, no hi ha unitat en el país. A Berlín, per exemple, es permet anar a comprar un llibre però no es permet anar a fer un pícnic. A Baden-Württemberg passa el contrari.

Una de les avantatges del sistema polític alemany és que els serveis sanitaris públics del país no són proporcionats per una autoritat central sinó per aproximadament 400 oficines de salut pública, gestionades per administracions municipals i del districte rural, que actuen, majoritàriament, de manera autònoma.

"No he d'esperar per rebre una trucada del ministre de salut abans de poder fer una prova", va dir Matthias Orth, de l'Institut de Medicina del Laboratori del Marienhospital de Stuttgart al diari The Guardian.

Alguns laboratoris privats van començar a oferir proves pel coronavirus molt abans que el govern s’oferís a pagar les proves, situant a Alemanya en un bon començament en la carrera d'aquesta pandèmia. Ara al voltant de 250 laboratoris duen a terme entre 300.000 i 500.000 proves per la Covid-19 cada setmana.