"Viure ja no em fa il·lusió". "El que em passa no té solució". "Sense mi estaríeu millor". Aquestes són les frases que acompanyen els cartells de la punyent campanya que ha posat en marxa el Departament de Salut aquest dimecres. Es tracta d'uns cartells amb notes ràpides, no acabades i que estan doblegades. S'hi veu destacat el 061, el telèfon de Salut que s'ha posat en marxa per evitar i donar resposta a aquesta solució. El suïcidi s'evita parlant-ne. Així ho ha verbalitzat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha presentat els cartells de la campanya. 

01 Suïcid iEvita Parlant salut
Un dels cartells de salut de la campanya per prevenir els suïcidis / Salut

"La persona pensa això, que no té solució el que li esta passant i després es veu el 061 és una possible solució", ha exposat. En aquest sentit, ha destacat que la campanya de publicitat anirà i serà visible en mitjans de comunicació, xarxes socials, mitjans de transport i a tot arreu on sigui possible. El que es pretén és reduir l'estigma.

Així, ha recordat que aquest telèfon, el 061 Salut Respon, no és l'únic telèfon. També hi ha el telèfon de l'esperança, que tal com ha esmentat, es paga 70-30 amb l'Ajuntament de Barcelona. La diferència entre aquests dos telèfons és que el de l'esperança és anònim i el 061 no. "Saben qui ets, com ets, poden veure la història clínica, poden enviar un recurs si és necessari, per tant són diferents però complementaris", ha insistit.

02SuïcidiEvitaParlant salut

Un dels cartells de salut de la campanya per prevenir els suïcidis / Salut

 

Descobrir històries relacionades amb el suïcidi

La presentació d'aquesta campanya arriba tot just després que es presentés a principis de mes l’experiència immersiva per donar a conèixer el telèfon ‘061, una veu contra el suïcidi’, que va entrar en servei el passat mes de juny i que ja ha atès més de 2.000 trucades. Segons les dades facilitades en aquell moment. 

La instal·lació convida a descobrir històries relacionades amb la ideació suïcida a través dels testimonis de supervivents, familiars, entitats de suport i professionals sanitaris experts en salut mental i, en concret, en l'atenció a la conducta suïcida.

telefon suicidis anna sole sans
Cub amb telèfons i històries que representen 62 intents de suïcidi / A.S.S.

Es tracta d'una estructura amb forma de cub que consta de 62 telèfons que representen els 62 intents de suïcidi que es produeixen a Catalunya cada setmana. En vint d’aquests telèfons es pot escoltar una experiència envers el suïcidi que promourà que el visitant reflexioni des de perspectives diverses, ja que una de les principals problemàtiques del suïcidi és que continua sent tabú i, com a conseqüència, no se’n parla. El cub, com s'hi han referit, anirà circulant per Catalunya i ara restarà uns dies al pati del Palau Robert.

 

 

Imatge principal: el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en la presentació dels cartells / A.S.S.