Els contractes signats amb les farmacèutiques que fabriquen vacunes contra la Covid es poden consultar, ja que Brussel·les els va publicar a principis d'aquest any; ara bé, la informació més rellevant no es pot veure. Els preus de les dosis, ni les entregues, ni les possibles indemnitzacions en cas que el fàrmac falli són algunes de les informacions que Brussel·les ha esborrat dels contractes.

La Vanguardia ha tingut accés al contracte complet que la Comissió Europea té signat amb la multinacional Pfizer/BioNTech. El document està signat per la presidenta del programa de vacunes Pfizer, Nanette Cocero, i per la comissària europea de Salut, Stella Kyriakides, el passat 20 de novembre.

El preu

El contracte al qual ha tingut accés el citat mitjà és el de la compra per part de la Comissió Europea de 200 milions de dosis, amb la possibilitat d'ampliar-ho a 100 milions més. Al document hi apareix el preu de cada dosi, una informació que les autoritats europees havien preferit no publicar. 

Els primers 100 milions de dosis tenien un preu de 17,50 euros cada una i des de la dosi número 100 milions + 1 a la 200 milions, el preu baixava a 13,50 euros. Si Brussel·les decidia adquirir 100 milions més de vacunes durant els tres primers mesos després de rebre l'autorització, es mantindria el preu de 15,50 euros cada dosi.

infermera amb una dosi de la vacuna de Pfizer / ACN

Una infermera prepara una dosi de la vacuna Pfizer / ACN

La responsabilitat de Pfizer

El contracte també detalla que, en el cas que la vacuna causés danys a tercers, la responsabilitat seria tota de la Comissió Europea i els seus països membres i no pas de la farmacèutica Pfizer/BioNTech. 

La farmacèutica només es responsabilitza dels errors que es puguin registrar durant la fabricació, però un cop entregada la vacuna, la responsabilitat és de Brussel·les.

Aquest dilluns la Comissió Euroepa va confirmar la compra de 100 milions de vacunes més de Pfizer/BioNTech per a aquest any. Segons va anunciar l'eurocomissària de Salut, l'executiu comunitari ha activat una opció prevista al contracte amb la companyia per adquirir més dosis. Aquesta xifra augmenta fins a 600 milions el nombre de dosis que Pfizer i BioNTech entregaran a la Unió Europea el 2021. Amb aquesta compra, el bloc comunitari aferma encara més la seva aposta per aquest vaccí, i ja està també en negociacions per a noves adquisicions d'aquesta vacuna per al 2022 i 2023.

Per la seva banda, l'Institut Carlos III farà un estudi clínic a través de cinc hospitals de l'Estat espanyol per analitzar l'eficàcia de posar una segona dosi de la vacuna de Pfizer a persones menors de 60 anys que ja han rebut la primera dosi d'Astrazeneca. L'assaig clínic, anomenat Combivacs, es realitzarà amb 600 voluntaris en dos hospitals de Barcelona —Vall d'Hebron i Clínic—, dos de Madrid —La Paz i Clínico— i un de Bilbao —Cruces.

 

Foto principal: Producció de la vacuna Pfizer contra la Covid / EFE