El departament de Salut ha declarat aquest dimarts 15 ingressats menys per covid-19 a Catalunya, xifra que suposa un total de 377 hospitalitzats. D'altra banda, hi ha 12 persones a les Unitats de Cures Intensives (UCI). Això suposa una petita millora respecte de la setmana passada en què hi havia 392 pacients ingressats i 13 a les UCI. A les dades entre el 19 i el 25 de setembre s'han lamentat sis defuncions, cinc de les quals eren persones de més de 80 anys. Pel que fa als positius diagnosticats per l'atenció primària, se n'ha informat de 3.218 més en una setmana. L'anterior, entre el 12 i el 18 de setembre, van ser 3.437 positius. Amb aquestes magnituds, la taxa de casos per 100.000 habitants baixa a 45.

Vacunació als majors de 80 anys

La progressió de les dades als hospitals de Catalunya es compagina amb l'inici de la campanya de vacunació de la quarta dosi de la covid per a la gent gran i les persones més vulnerables que ha començat aquest dilluns. Es tracta d’una campanya que comença de manera simultània amb la de la vacunació contra la grip. Les persones que viuen a residències de gent gran i els sanitaris d'aquests centres són els primers a rebre els vaccins, i ben aviat s'administrarà a la població general major de 80 anys, la qual rebrà un avís a través del seu Centre d’Atenció Primària. 

Salut ha recordat no trucar el 061 per no col·lapsar aquesta línia telefònica. El departament de Josep Maria Argimon ha assenyalat que la prioritat és protegir els col·lectius més vulnerables durant les primeres setmanes i, en els dies vinents, informaran quan serà possible demanar dia i hora al centre de referència per a la resta de col·lectius cridats a la vacunació a través dels canals habituals.

Les mascaretes al transport públic

Una de les últimes restriccions que encara queden vigents de la pandèmia és l'obligatorietat de dur la mascareta al transport públic. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'hi va referir a aquesta qüestió assegurant que ell sempre és partidari de la recomanació. No és l'únic, ja que des de Madrid i Castella i Lleó també s'han expressat veus en contra de la mesura. A més a més, els experts apunten que en l'estat epidemiològic actual, amb molt poca incidència, no té sentit mantenir aquesta mesura. Tanmateix, alerten que es tracta d'una mesura que igual que pot marxar, podria tornar en el cas que les dades epidemiològiques empitjoressin, més ara amb l'arribada de les baixes temperatures.

Malgrat els diversos posicionaments a favor de retirar l'obligatorietat de portar la mascareta al transport públic, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, no s'ha pronunciat ni a favor ni en contra. Per altra banda, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va declarar fa uns dies: "Ara mateix en els mitjans de transport no sembla gaire lògic fer servir les màscares des del punt de vista tècnic". Un senyal positiva per aquells que estan farts de la mascareta en el transport públic. Això si, des del ministeri es té clar que la mesura seguirà una llarga temporada en altres espais on no qüestiona el seu ús com els centres sanitaris.