En nombroses ocasions s'ha posat de manifest el perjudici que suposa l'aire contaminat per la salut. El que no s'havia confirmat fins ara era que també podia afectar en la malaltia de la covid-19. Ara, l'Institut Global de Barcelona (ISGlobal) i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, han donat a conèixer un informe que justament associa la contaminació de l'aire amb el risc d'emmalaltir per covid-19 en aquelles persones que s'infecten.

Si bé és cert que hi ha estudis previs que suggereixen que les regions amb majors nivells prepandèmics de contaminació atmosfèrica van tenir una major incidència de casos i morts per Covid-19, l'explicació d'aquesta associació encara no està clara: podria ser que la contaminació augmentés la transmissió viral per via aèria o bé que augmentés la susceptibilitat d'una persona a infectar-se o emmalaltir de Covid-19.

Cribratge d'anticossos 

Els estudis precedents s'havien fet sobre casos confirmats, però "es van passar per alt els asimptomàtics o no diagnosticats", ha destacat l'investigador d'ISGlobal i primer autor de l'estudi, Manolis Kogevinas.

“Aquest és el primer estudi que realitza un cribratge massiu d'anticossos anti-SARS-CoV-2 en una cohort de persones adultes per examinar l'associació entre la seva exposició perllongada a la contaminació de l'aire abans de la pandèmia, la infecció per SAR-CoV-2 i la malaltia”, ha destacat la coautora Cathryn Tonne.

Altres infeccions 

Els autors han destacat que aquesta evidència aprofundeix en l'associació entre contaminació i hospitalització que s'ha descrit per a d'altres infeccions respiratòries com la grip o la pneumònia.

L'estudi aporta així més arguments sobre els beneficis per a la salut pública de reduir els nivells de contaminació atmosfèrica i posa en evidència l'impacte dels factors ambientals sobre les malalties infeccioses.

Entendre la "gravetat"


Un estudi liderat per l'ISGlobal, centre impulsat per la Fundació ”la Caixa”, i el projecte GCAT-Genomes for Life de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelonès) publicat en Environment Health Perspectives, que proporciona aquestes noves evidències.

“La combinació dels riscos genètics individuals que hem identificat prèviament en els participants de COVICAT i aquestes noves dades sobre l'impacte ambiental causat per l'exposició a la contaminació de l'aire contribuiran a comprendre la complexa interacció i els mecanismes existents darrere de la gravetat de la Covid-19”, ha afirmat per la seva banda l'investigador Rafael de Cid, de l'Institut de Recerca Germans Trias.

 

Imatge principal: Pla General de Barcelona / Efe