El Departament de Salut ha posat en marxa aquest dimarts una nova eina digital i complementària al circuit de seguiment i identificació de contactes de coronavirus que funciona a partir de l'enviament de missatges SMSContacteCovid.Cat és una plataforma que permet comunicar els casos sospitosos, positius i contactes estrets perquè rebran un missatge si se'ls considera susceptibles d'estar infectats. Segons ha comunicat el mateix Departament, aquesta eina té intenció de coexistir amb l'aplicació de Sanitat Radar Covid, que encara no funciona a Catalunya.

L’aplicació té com a objectiu “millorar la capacitat d’informar i implicar les persones amb sospita de Covid-19 i positives sobre les mesures d’aïllament i la declaració de contactes per al rastreig epidemiològic i per avisar al més aviat possible els contactes estrets”, explicava Rosa Romà, directora de l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del Servei Català de la Salut (CatSalut) a través d'un comunicat. 

En una primera fase funcional realitzada a tot Catalunya des del dijous de la setmana passada fins a aquest dilluns, es van enviar 12.118 SMS a casos sospitosos i 5.165 a confirmats, que hi van accedir 18.943 vegades i 7.812, respectivament. En aquest espai, l’usuari també rep informació sobre com ha de gestionar la baixa laboral o la necessitat de fer un bon aïllament o quarantena. En aquesta primera fase del projecte, l’enviament dels SMS als contactes estrets està en fase de desenvolupament. També s’enviarà un SMS quan la PCR surti negativa. Actualment els usuaris poden veure els resultats de les proves en el portal La Meva Salut, l’espai personal de salut digital que permet accedir a aquesta informació, que ha patit un increment de les altes durant la pandèmia. Si l’aplicació ja venia d’una tendència a l’alça —el 2019 van acreditar-s'hi 38.010 usuaris més que l’any anterior (225.705 el 2018 i 265.715 el 2019)—, durant el 2020 ja han fet el mateix tràmit 747.403 usuaris.

Com funciona ContacteCovid.Cat?

Aquesta nova eina que Salut ha posat en marxa enviarà fins a tres tipus de missatges diferents. 

  • En el moment que hi hagi un cas sospitós: proporcionarà l’accés a una pàgina per reportar-hi les dades personals i se li mostrarà la definició de contacte estret, li demanarà les dades bàsiques dels seus contactes estrets i li facilitarà informació sobre l’aïllament preventiu que s’ha de fer.
  • Quan la persona ja té la confirmació d’un resultat positiu: demanarà la confirmació i ampliació, si cal, dels contactes estrets identificats prèviament, i facilitarà informació sobre l’aïllament domiciliari, el seguiment dels símptomes a través de l’aplicació StopCovid19 i sobre com tramitar la baixa laboral si es necessita.
  • Als contactes estrets de la persona amb resultat de PCR positiu: els donarà accés a una pàgina amb informació sobre l’aïllament preventiu i la gestió de la baixa laboral si cal, a més d’informació sobre el seguiment de símptomes i el procediment a seguir en cas que n’apareguin.

Pel que fa a la confidencialitat, totes les dades que la persona aporta dels seus contactes estrets són privats i no se’n farà cap ús en el cas que la PCR surti negativa. Els contactes tampoc sabran la identitat de la persona que ha donat positiu. “Hem creat una eina segura que permet a la xarxa d’epidemiòlegs fer una traçabilitat de la infecció del virus, fet imprescindible per evitar-ne la propagació”, emfatitza Pol Pérez Sust, director de l’Àrea de Sistemes d’Informació del Servei Català de la Salut.

contactecovid.cat salut

Així funciona l'eina ContacteCovid.Cat / Captura Salut

A diferència d’altres aplicacions de Salut com l'app Stop Covid o GestióEmocional.cat, només es podrà accedir a aquesta nova eina si es rep el missatge

L’aplicació web ofereix un nou canal digital complementari als gestors Covid, els equips epidemiològics i els scouts. Segons la directora de l’àrea del CatSalut, és un afegit més a la feina d’aquests professionals. “Anem a buscar la gent quan està tranquil·la a casa i pot recordar millor quins poden ser els seus possibles contactes”, afirma.