El coronavirus ha impactat a les nostres vides a tots els nivells. Segurament, no ens n'adonem, però ha canviat la nostra manera de relacionar-nos. D'aquesta manera, no és estrany que hagi canviat també la nostra manera de treballar, per exemple. I és que tot el que ens passa té conseqüències directes en el nostre dia a dia. En aquest sentit, un informe dut a terme per Jobatus recull que les seqüeles psicològiques més destacades o que tenen un impacte més important a la feina són l'esgotament mental, ansietat, depressió i estrès posttraumàtic, traduït en la motivació i capacitat per buscar feina en persones que, per exemple, estan a l'atur.  

Els col·legis i les universitats han tornat a obrir les aules amb certa normalitat, així com les activitats d'oci o fins i tot l'oci nocturn, que està previst que torni a obrir el dia 8 d'octubre. La presencialitat a les oficines va pujant, tot i que segons una enquesta recent s'exposava que més del 25% dels treballadors no vol tornar a les oficines. Així, un de cada quatre treballadors no vol tornar a l'oficina, ja sigui perquè s'ha trobat una millor manera de conciliar o perquè de vegades, és pesat aguantar converses aleatòries. 

La vacunació avança a bon ritme. De fet, a Catalunya gairebé el 72% de la població té la pauta completa de la vacuna contra el coronavirus. En aquest context, però, mentre els efectes directes de la pandèmia van de baixada, en puguin uns altres que fins ara han estat més amagats, però que cada vegada prenen més importància els que fins ara estaven silenciats. Entre ells, la salut mental.

Seqüeles emocionals de la pandèmia

Les seqüeles emocionals de la pandèmia cada vegada estan més a l'agenda del dia, i també les conseqüències psicològiques de la pandèmia i del confinament. En aquest context, l'ansietat i la depressió són conseqüències que també es traslladen a l'àmbit laboral. En un intent per saber i conèixer-ne les conseqüències més exactes, el portal Jobatus ha fet un informe que recull l'aportació de 16.000 empreses i 685.000 candidats, extrets d'una base de dades interna que compta amb més de 25.000 empreses i més d'un milió de demandants de feina registrats. 

En aquest informe, s'hi pot veure que les seqüeles psicològiques més acusades son esgotament mental (82%), ansietat (67%), depressió (39%) i estrès posttraumàtic (21%), traduït en aspectes com alta preocupació, incertesa davant el futur, insomni, malsons relacionats amb la pandèmia, enfrontar-se al dol o dissociació de la realitat. Tots ells, elements que incideixen en el desenvolupament laboral i en la motivació per aquells que busquen feina.

Quines són les causes i què s'hi pot fer?

Crida l'atenció que les principals causes darrere de l'increment dels trastorns mentals siguin haver patit un període de confinament prolongat i, sobretot, l'alta exposició a notícies sobre la pandèmia. 

En aquest sentit, també hi ha algunes recomanacions, com per exemple, el descans, el límit en el flux de notícies l'adopció de cures i hàbits saludables i la importància de l'ajuda professional realitzada per especialistes psiquiatres o psicòlegs. 

 

 Imatge principal: una noia es mostra visiblement estressada mentre treballa / Unsplash