Aquesta setmana ha començat oficialment una nova epidèmia de grip, que en aquest cas té com a virus predominant el A(H1N1)pdm09, segons dades del Sistema de Vigilància de la Grip a Espanya de l'Institut de Salut Carles III publicat dijous passat. El llindar establert per parlar d'epidèmia és de 52,6 casos per 100.000 habitants i en la primera setmana de gener es van assolir els 54,6 casos. Tristament, l'epidèmia ha causat la seva primera víctima a Galícia, on ha mort una persona que al sembla estava sense vacunar.

Davant d'aquest panorama, no està de més recordar quins són els millors consells per evitar encomanar-se d'aquesta malaltia. Tal com recorda el Ministeri de Sanitat, la grip és una malaltia infecciosa aguda de les vies respiratòries causada per un virus i té una elevada capacitat de transmissió d'una persona a l'altra. Els mesos més perillosos són de novembre a març i és important prendre precaucions perquè encara que sembli inofensiva, el cert és que és un important problema de salut que pot originar complicacions greus i fins i tot en alguns grups de població, molt greus.

Vacuna grip

El contagi

En primer lloc, cal saber que la font de la infecció són les persones malaltes, que transmeten la malaltia per via aèria mitjançant gotetes en parlar, tossir o esternudar que assoleixen els altres. El virus entra al nas, coll o pulmons i es multiplica, provocant el contagi i els símptomes. És menys habitual que s'encomani per contacte directe, a través del tacte, per exemple tocant a un malalt i després contactant amb la mà al nas o a la boca.

La grip es transmet des d'un dia abans del començament dels símptomes fins a uns 3 a 7 dies després del començament de la malaltia. Els nens poden transmetre la grip fins i tot durant més de 7 dies després del començament dels símptomes. Es comencen a manifestar els símptomes d'1 a 4 dies després que el virus entri en l'organisme. Pot passar que algú s'infecti pel virus, no desenvolupi els símptomes, però sí tingui capacitat d'encomanar-ne d'altres.

Els símptomes

Els primers símptomes són febre i esgarrifances, acompanyades de mal de cap, congestió nasal, molèsties de coll, malestar general, dolors musculars, pèrdua de gana i tos seca. Duran de 3 a 5 dies i la congestió i la falta d'energia pot durar fins a 2 setmanes. En les persones grans sol produir dificultat respiratòria i la producció d'esput, i en nens otitis mitjana i nauseas, vòmits o diarrees.

Generalment, la recuperació arriba en una o dues setmanes, però en alguns casos poden desenvolupar-se complicacions, principalment en persones grans, sobretot a partir dels 65 anys o en persones que pateixen malalties cròniques, normalment respiratòries: pneumònies, bronquitis, sinusitis o otitis. Hi pot haver també deshidratació i empitjorament de malalties cròniques preexistents com a diabetis, asma o problemes cardíacs. També cal fer un seguiment especial en aquells que pateixen la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (EPOC), fibrosi quística i asma.

Dona engripada

La prevenció

El millor mode de prevenció és la vacuna, que es recomana fonamentalment a les persones de 65 anys o més i als menors d'aquesta edat que presentin un alt risc de complicacions. També es pot aplicar a aquells que poden transmetre la grip a altres grups de risc i a persones que treballen en serveis públics essencials.

A més, s'aconsellen altres mesures de prevenció com evitar compartir coberts, vasos i altres objectes que puguin contenir saliva dels malalts, tapar-se la boca en tossir i esternudar i utilitzar mocadors d'un sol ús o no reutilitzar els ja utilitzats i rentar-se les mans amb freqüència. A casa, s'ha de ventilar adequadament tota la casa i rentar amb freqüència la roba del malalt.