El Departament de Salut ha confirmat fins a aquest dijous 23 de juny 150 casos de verola del mico, dels 298 sospitosos que s'han notificat a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC), segons informa l'ACN. La xifra representa més del doble dels casos de divendres passat, quan n'hi havia 71. En aquest moment hi ha 92 casos més en investigació, 47 probables i 45 sospitosos. La majoria dels confirmats són homes amb edats compreses entre els 22 i els 52 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 15 de juny del 2022. La majoria han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema. Aquestes lesions poden produir cicatrius permanents i complicacions que, en algunes ocasions, també poden requerir hospitalització.

Les lesions s'han localitzat en la majoria dels casos en les àrees genital, perioral i/o perianal i, en la major part dels casos també s'han presentat en altres localitzacions. El mecanisme de transmissió probable més freqüent és el contacte estret, moltes vegades amb relacions sexuals, en el context d'esdeveniments festius. Salut considera "molt important" que els infectats confirmats o sospitosos de ser-ho evitin el contacte amb altres persones o animals. Així mateix, afegeix el Departament, no han de compartir objectes com roba de llit, tovalloles o estris de menjar.

Els contactes de positius han d'estar atents a possibles símptomes com limfadenopaties i exantema (lesions cutànies), febre o astènia. Si apareixen, han de contactar ràpidament amb el sistema sanitari.

Les primeres infeccions de verola del mico es van detectar el passat 17 de maig, després de l'alerta llançada pel Regne Unit dos dies abans. El seu període d'incubació sol ser de sis a setze dies, però pot variar entre cinc i vint-i-un dies. D'acord amb aquests intervals, es pot considerar que s'ha arribat al pic de la corba epidemiològica. Tanmateix, es continua amb les tasques de vigilància i s'intenta arribar al "pacient zero" per a la localització i control de la transmissió.

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va informar a principis de mes en roda de premsa que s'han confirmat més de mil casos de verola del mico a 29 països no endèmics i ha avisat que en algunes zones ja hi ha transmissió comunitària. "No s'ha informat de cap mort en aquests països, però sí de molts casos, dels quals no només es produeixen entre homes que mantenen sexe amb homes, sinó que ja hi ha casos de transmissió comunitària i de dones infectades", ha assenyalat Tedros.