El Ministeri de Sanitat comença aquest dimecres a distribuir les prop de 150.000 vacunes de Janssen entre les comunitats autònomes, atès que l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha avalat aquesta vacuna monodosi, cridada a agilitar la immunització del grup de 70 a 79 anys en el qual només el 3,3 % té la pauta completa.

Segons informa l'agència Efe, la primera remesa de 146.000 monodosis d'aquest sèrum, que des del 14 d'abril estaven custodiades al magatzem central de la companyia en espera del veredicte de l'EMA, començaran a repartir-se entre les comunitats i ciutats autònomes. La previsió és que n'arribin 300.000 en tot el mes d'abril.

L'estratègia de vacunació va determinar que aquesta vacuna s'anava a destinar als més grans, amb l'objectiu d'agilitar la immunització del grup de 70 a 79 anys, ja que havia quedat més endarrerit. En aquests moments, 2.054.922 persones d'aquestes edats han rebut una dosi (el 45,4 % del total), i la pauta completa només ha arribat a 278.772 (el 3,3 %).

Començar el repartiment d'immediat

Ha estat la ministra de sanitat, Carolina Darias, la que aquest dimarts en el Senat ha comunicat als membres de la Comissió de Sanitat i Consum que al terme de la sessió anava a "rebre" Janssen per començar immediatament el repartiment.

"Què farem amb Janssen?. Quan acabi aquesta compareixença aquesta ministra rebrà Janssen perquè demà puguin estar distribuint-se entre les comunitats autònomes", va assenyalar Darias.

 

La decisió arriba després de determinar l'EMA -com va fer amb AstraZeneca- que malgrat el "possible vincle" del fàrmac amb el desenvolupament de coàguls sanguinis molt rars, el balanç entre benefici i risc d'aquest preparat continua sent "positiu".

vacuna janssen coronavirus efe 2

La vacuna Janssen té l'avantatge de ser monodosi / Efe

El repartiment de Janssen coincideix amb la decisió de la Comissió de Salut Pública, que avui serà, amb tota probabilitat, ratificada pel Consell Interterritorial de Salut, de no retardar les segones dosis de les vacunes.

D'aquesta forma, l'estratègia actual de vacunació es continuarà aplicant amb els intervals de dosi que especifica cada companyia farmacèutica: 21 dies per a Pfizer, 28 per a Moderna i 12 setmanes per a AstraZeneca.

Espaiar segones dosis

Segons la ministra, la proposta d'espaiar les segones dosis de sis a vuit setmanes responia a una petició d'algunes comunitats autònomes i "calia plantejar el debat perquè forma part de la cogovernança i de la democràcia".

A més, de ratificar l'acord de Salut Pública, el Consell Interterritorial estudiarà aquest dimecres un altre document del Ministeri de Sanitat amb recomanacions comunes davant de la reactivació progressiva d'esdeveniments i activitats multitudinàries per establir mesures preventives i de control fins que millori la situació epidemiològica.

Es tracta, en definitiva, d'esdeveniments culturals, esportius, religiosos o festivals, entre d'altres, que es consideren situacions de risc de transmissió.

El document compta amb quatre nivells d'alerta a tall de semàfor que determinen una sèrie d'actuacions proporcionals al nivell de risc i adaptables segons la situació i el context del territori.

 

Imatge principal: La vacuna Janssen ha estat avalada per l'EMA / Efe