Rebre la vacuna d'AstraZeneca i quatre setmanes després rebre una segona dosi de Pfizer provoca una resposta immunitària alta i forta contra el coronavirus, segons els resultats de l'estudi Com-COV liderat per la Universitat d'Oxford, segons recull Sky News. De fet, el professor Matthew Snape, de l'Oxford Vaccine Group ha destacat que "barrejar i combinar" pot resultar en una protecció addicional contra el coronavirus.

Unes dades que, de fet, avalen l'estudi i la pauta que recomanava el Ministeri de Sanitat. L'assaig clínic CombivacS, on l'Instituto de Salud Carlos III en va ser promotor, va avaluar una segona dosi de la vacuna de Pfizer –ARN missatger– en persones que ja haguessin estat vacunades d'AstraZeneca. 

L'estudi Com-COV és el primer del món que ha comparat les diferents combinacions possibles amb les vacunes de Pfizer i AstraZeneca. Els participants tenen més de 50 anys i s'han dividit en quatre grups: uns han rebut la primera dosi de Pfizer i la segona d'AstraZeneca, altres al revés, un tercer grup ha rebut les dues de Pfizer i un quart, les dues d'AstraZeneca. 

L'ordre de les combinacions importa

Les dades indiquen que les quatre combinacions són eficaces, però no totes ho són en la mateixa mesura. Si s'analitzen només  els anticossos IgG, que són un indicador de resposta immunitària immediata, els millors resultats corresponen a les dues dosis de Pfizer. Si s'analitzen aquestes mateixes cèl·lules a llarg termini, la millor combinació és amb una primera d'AstraZeneca i una  segona de Pfizer, puntualitza La Vanguardia. 

Així, segons recull Sky News, els resultats van demostrar que les persones que han rebut la vacuna d'AstraZeneca primer i quatre setmanes més tard Pfizer, tenien uns nivells d'anticossos més alts que els que van rebre dues dosis d'Oxford. Els que van rebre primer Pfizer i després AstraZeneca van tenir nivells d'anticossos cinc vegades més alts que aquells que van rebre només dues dosis d'Oxford, destaca Sky News.

A l'espera de més resultats

D'aquesta manera, sembla que l'ordre de les dosis importa perquè, de fet, és millor la resposta que ofereix AstraZeneca i Pfizer que no la mateixa combinació amb ordre invertit. Cal esperar per veure si el temps entre dosis també té un efecte positiu o menys positiu. Ara per ara, aquests resultats són de persones que han rebut les dosis amb 4 setmanes de diferència, pròximament es presentaran les dades amb 12 setmanes. 

També està previst que es tinguin dades de combinacions amb altres vacunes, amb la de Moderna i la de Novavax, segons destaca La Vanguardia

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una dosi de la vacuna d'AstraZeneca per a ser administrada / Efe