Durant l'embaràs, explica la doctora Laura Galian Gay del Hospital Quirónsalud Barcelona, el cor ha d'augmentar el seu treball fins a un 50% més per nodrir el nadó en creixement i compensar una sèrie de canvis que es produeixen durant aquesta condició natural. Per aquesta raó, es pot dir que, durant la gestació, el cor de la dona està sotmès a una "prova d'esforç" com la que sol·liciten alguns metges amb finalitats diagnòstiques.

Durant l'embaràs, el cor ha d'augmentar el seu treball fins a un 50% més per nodrir el nadó

El part també provoca que el cor hagi de fer un esforç més gran. Així, mentre la dona dóna a llum, comenta la Dra. Galian Gay, és normal que senti canvis abruptes en el flux sanguini i en la pressió.

ecografia nedo / Pexels-Mart Production
Foto: Pexels-Mart Production

Malaltia cardiovascular en l'embaràs i el puerperi

Actualment, la malaltia cardiovascular és la primera causa de mort entre les dones gestants i puèrperes de països desenvolupats. Per exemple, als Estats Units es produeixen 4,23 morts per complicacions cardíaques per cada 100.000 nascuts vius, una xifra que representa el 26,5 % de les morts totals relacionades amb l'embaràs.

Això es deu principalment a les següents raons:

  • A l'augment en el nombre d'embarassos en dones de més de 35 anys.
  • Al fet que un embaràs a partir dels 40 anys incrementa el risc de malaltia cardiovascular fins i tot 30 vegades més que en una dona de menor edat.
  • A l'increment dels factors de risc (obesitat, falta d'activitat física, diabetis, hipertensió arterial crònica, tabaquisme, història de quimioteràpia, etc.), que han produït una quantitat més gran d'embarassos que cursen amb hipertensió arterial, parts pretermes, avortaments espontanis o diabetis gestacional.
  • Al fet que la reproducció assistida hagi possibilitat embarassos de dones amb malalties cròniques.
  • Els avenços en les tècniques i correccions quirúrgiques aplicats a dones amb cardiopaties congènites han permès que un major nombre de pacients en edat fèrtil puguin quedar embarassades, derivant en alguns casos en problemes cardiològics a causa de l'augment del treball cardíac i als canvis que produeix la gestació.
pacient i doctora / Pexels
Foto: Pexels-Mart Production

Quan hauria de visitar l'especialista en cardiologia?

Segons la Dra. Galian Gay, és recomanable visitar el cardiòleg/a si t'han diagnosticat alguna patologia cardíaca prèvia a l'embaràs com per exemple: hipertensió arterial, embarassos previs amb preeclàmpsia o eclàmpsia, valvulopaties, arrítmies o cardiopaties congènites.

És recomanable visitar el cardiòleg/a si t'han diagnosticat alguna patologia cardíaca

A més, cada obstetre recomanarà almenys una avaluació cardiològica sempre que el consideri necessari per reduir possibles complicacions durant l'embaràs i el part. Què s'acostuma a fer per avaluar cardiològicament la pacient? Doncs bé, les tècniques més habituals, comenta la Dra. Galian Gay, són un electrocardiograma i un ecocardiograma.

Com es poden prevenir complicacions?

  • Assisteix a les visites prenatals amb el teu ginecòleg o ginecòloga.
  • Pren la medicació segons les seves indicacions.
  • Controla el teu pes. Augmentar la quantitat adequada de pes contribueix al creixement i desenvolupament del nadó, però un guany excessiu de pes genera un esforç addicional al cor.
  • Tingues un estil de vida saludable. Evita fumar, i consumir alcohol, cafeïna en excés i drogues il·legals. Prova de realitzar activitat física regular (sempre que no estigui contraindicat pel teu metge).
doctora i dona embarassada / Pexels-Mart Production
Foto: Pexels-Mart Production

De quins signes i símptomes hauria d'informar al meu ginecòleg?

  • Hipertensió arterial (Pressió major o igual a 140/90 mmHg).
  • Dificultat per respirar.
  • Falta d'alè en realitzar esforços o en repòs.
  • Palpitacions cardíaques, freqüència cardíaca ràpida o pols irregular.
  • Dolor al pit.
  • Marejos/Pèrdua de la consciència.
  • Tos amb sang o tos a la nit en ficar-se al llit.