És la primera vegada que tots els professionals sanitaris catalans agrupats en els seus diferents col·legis, es posen d'acord per traslladar un únic clam que pressioni les normes del Govern actual sobre la Covid. Les dades cada dia són pitjor, la tercera onada ja supera alguns rècords de la primera i els sanitaris repeteixen, una vegada rere l'altra, que estan col·lapsats i falten mans.

Per tot plegat, demanen enfortir les mesures actuals. La notícia l'ha confirmat el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós: "Informo que tots els Col.legis de professionals sanitaris de Catalunya davant l'actual situació sanitària demanem un confinament més estricte i intens".

Mesures

Algunes de les restriccions que podrien posar-se sobre la taula és avançar el toc de queda o passar del confinament municipal al domiciliari. En la sol·licitud s'uneixen els representants dels metges, infermeres, odontòlegs, veterinaris, farmacèutics, psicòlegs, podòlegs, fisioterapeutes i treball social.

Les infermeres també avisen que no poden més

En aquesta línia també ha anat Estrella Martínez, degana del Consell del Col·legi d'Infermeres de Catalunya. En declaracions a la Xarxa, demana decretar el confinament domiciliari perquè sense un descens de contagis, es viuran situacions pitjors a les del mes de març: "Estem pràcticament al 100% de les UCI i veurem imatges a les portes de les urgències on no podrem donar atenció a altres pacients".

Precisament, el personal d'infermeria és el més buscat, una xacra que ja s'arrossega des d'abans de la pandèmia: "Fins i tot estem contractant gent de quart". En paral·lel, s'han sumat a la campanya de vacunació que promouen tots els especialistes per fomentar que no s'aturi el ritme d'immunitzats.

Tornem al pànic del mes de març?

Al Preguntes Freqüents de TV3, Antoni Castells, director mèdic de l'Hospital Clínic, va dibuixar l'escenari immediat si no es prenen decisions urgents: "Des de després de Nadal les coses han empitjorat. Si ho comparem amb abans de festes, el nombre de malalts que ens arriben a urgències és tres vegades superior, els malalts que ingressem s'ha duplicat i s'han obert sales que es dedicaven a una altra activitat. I tot això ens recorda a la situació del mes de març o maig. No hem arribat a aquest extrem però ens temem que hi puguem arribar".