Dia històric en la lluita per a una mort digna. Aquest dijous el Congrés dels Diputats ha donat la llum verda definitiva a la llei de l'eutanàsia espanyola. Amb 202 vots a favor, 141 en contra i dues abstencions, el text que regularà el dret individual a una mort digna assistida, un dret que fins ara no estava contemplat a l'estat espanyol.

Però qui podrà acollir-se l'eutanàsia i com es durà a terme? Aquests són els punts claus de la nova llei orgànica.

Qui podrà demanar l'eutanàsia?

Podran demanar l'ajuda necessària les persones majors de 18 anys que tinguin la nacionalitat espanyola o visquin a l'estat espanyol de manera legal i que compleixin els següents requisits:

  • Poder expressar lliurement i per escrit la seva voluntat de rebre una mort assistida.
  • Tenir una "malaltia greu, crònica i invalidant" o una "malaltia greu i incurable" que provoquin un patiment físic o psíquic constant i intolerable.

Com es podrà sol·licitar l'eutanàsia?

Les persones que compleixin els requisits hauran de formular dues sol·licituds de manera voluntària i per escrit, deixant una separació d'almenys 15 dies naturals entre totes dues sol·licituds. El metge responsable podrà accelerar els tràmits si considera que hi ha un risc imminent que el pacient perdi les facultats per manifestar-se.

EuropaPress - exministra sanidad maria luisa carcedo angel hernandez ley eutanasia

Dia històric en la lluita per a una mort digna. Aquest dilluns el Congrés dels Diputats ha donat la llum verda definitiva a la llei de l'eutanàsia espanyola. / EP

Per altra banda, el sol·licitant de la prestació d'ajuda per a morir podrà revocar la seva sol·licitud en qualsevol moment, incorporant-se la seva decisió en la seva història clínica. Així mateix, podrà demanar l'ajornament de l'administració de l'ajuda per a morir.

Qui pot assistir a la mort?

Un cop tramitada la sol·licitud, el metge o la metgessa responsable informarà el pacient sobre el seu diagnòstic, possibilitats terapèutiques i resultats esperables, així com sobre possibles cures pal·liatives, assegurant-se que comprèn la informació que se li facilita.

Si es manté en la petició d'eutanàsia, la Comissió de Control i Avaluació de l'autonomia corresponent emetrà un veredicte sobre el cas al cap de set dies. 

L'assistència a la mort la podran fer els professionals sanitaris, i no es contempla que tercers - com per exemple familiars - puguin assistir les persones en la seva mort digna. Els sanitaris i sanitàries, per la seva banda, tenen dret a l'objecció de consciència.

Com es provocarà la mort?

Un cop la persona hagi manifestat el seu desig de morir, es podrà dur a terme de dues maneres:

  • Directa: els professionals sanitaris administraran una substància que causi la mort.
  • Suïcidi assistit: es facilitarà a la persona els medicaments perquè es pugui causar la seva pròpia mort, al centre sanitari o al seu domicili.

Aquest serà un servei cobert per la sanitat pública i que totes les autonomies hauran de garantir.

Quan entrarà en vigor la llei?

La llei orgànica per la regulació de l'eutanàsia, aprovada aquest dijous, entrarà en vigor previsiblement a partir del juny, tres mesos després de la publicació al BOE.

Consulta aquí la proposta de llei d'eutanàsia:

 

Imatge principal: Imatge d'arxiu d'una concentració a favor de la llei de l'eutanàsia a Barcelona, el 2019. / ACN