La radiació ultraviolada, que l'ull humà no pot percebre, es divideix en quatre tipus segons la longitud d'ona i l'energia dels fotons. Cada un d'aquests tipus penetra a diferents profunditats a la pell. Se sap que la seva exposició prolongada pot provocar càncer de pell però... com ho fa?

Recentment, experts de la Universitat de Binghamton a Nova York han descobert el mecanisme. Per fer-ho, van analitzar mostres de pell del pit femení, normalment exposades a baixos nivells de llum solar, després de sotmetre-les a diverses longituds d'ona de radiació UV. Els experts van poder comprovar que cap rang d'UV no és més nociu que un altre, sinó que el mal augmenta amb la quantitat d'energia UV que absorbeix la pell.

Crema solar

L'estudi mostra que els rajos UV debiliten els enllaços entre les cèl·lules a l'estrat corni, la capa superior de la pell, en afectar les proteïnes en els corneodesmosomas que ajuden les cèl·lules a adherir-se entre si. És per això que les cremades solars provoquen descamació de la pell. "El que notem quan apliquem més i més radiació UV és que la dispersió d'aquests corneodesmosomes augmenta", asseguren els experts en la seva investigació. Se suposa que aquests petits punts que envolten les cèl·lules, i que reben més irradiació, s'allunyen de la seva posició, alterant-se el seu funcionament i danyant la integritat estructural de la pell.

L'estudi demostra, entre altres coses, que la protecció de la pell és important sense importar l'estació de l'any. Per tant, utilitzar protector solar no serveix només per prevenir el càncer de pell, sinó també per mantenir la integritat de la pell i prevenir infeccions o altres problemes. L'estrat corni és la primera barrera que ens separa de l'exterior, per la qual cosa ha d'estar sempre en bon estat.

Segons l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia els protectors s'han d'aplicar 15 minuts abans de l'exposició solar, repetint cada 2 o 4 hores. Quant a la quantitat, l'aconsellable és 2 ml o mg per cada cm2 de pell. Cal tenir en compte que el principal responsable del càncer de pell és la radiació ultraviolada rebuda d'una exposició inadequada al sol i la incidència de melanomes augmenta aproximadament un 10% cada any.

Esprai solar

Això sí, els fotoprotectors mai no s'han de considerar un procediment sense riscos per prolongar l'exposició solar sense patir cremada, perquè encara que no se'n vegin els efectes a curt termini, poden produir-se carcinomes, melanomes i envelliment.