En els gairebé dos anys que portem de pandèmia, hem hagut d'esprémer la nostra imaginació per intentar trobar maneres de no contagiar-nos de la covid. Una de les més fonamentals i en la que s'ha anat insistint durant tot aquest temps és amb la neteja de les mans amb aigua i sabó o amb gel hidroalcohòlic. Tots ens hi hem acostumat i segurament serà un element que quedarà present a les nostres vides quan tornem, per fi, a la normalitat. Ara, investigadors de la Universitat de València han descobert un altre element molt quotidià que podria ajudar a combatre el virus. L'estudi, publicat a la revista Journal of Oral Microbiolgy, conclou que el Clorur de Cetilpiridini, un compost molt comú en la majoria de col·lutoris bucals, pot ajudar a la ruptura de les membranes del coronavirus, tal com ho fa el sabó. Així, aquesta mena de productes podrien formar part d'una estratègia profilàctica per evitar la propagació del virus. Aquest grup d'investigadors ha demostrat tenir trets antisèptics i van decidir comprovar els efectes damunt el virus. 

Tal com ha explicat el líder de la investigació, Ismael Mingarro, a 20 Minutos, l'estudi ha consistit a generar partícules pseudovirals a partir de les proteïnes del SARS-CoV-2, però sense el material genètic del virus, fet que les converteix en inefectives. Mentre les vacunes se centren en la proteïna de l'espícula del virus, les pseudovirals són unes molècules que disgreguen la capa de greix que recobreix el virus, on estan aquestes proteïnes, segons Mingarro. "El que fa aquest detergent, i qualsevol que s'hi assembli, és dissociar la membrana, que perd la integritat dels lípids", ha detallat. Per entendre la importància d'aquest fet, és important saber com entre el virus al nostre organisme: "La clau que els fa entrar és la proteïna de l'espícula. Reconeix un receptor a les nostres cèl·lules i, amb això, el virus s'aproxima a les nostres membranes", apunta. "Però, perquè el virus penetri, s'ha de produir la fusió de la membrana del virus amb la membrana de la cèl·lula humana. Si disgreguem la membrana del virus, el virus ja no pot fer aquesta fusió, el seu genoma no entra a la cèl·lula humana i no hi hauria infecció", conclou el científic. 

Ús terapèutic? 

A diferència, per exemple, de la pastilla Paxalovid de Pfizer, el fet d'utilitzar un col·lutori amb Clorur de Cetilpiridini no és terapèutic. És a dir, si tens covid, no et curarà, però si no estàs infectat, serà més difícil que et contagiïs. Des del grup d'investigació comparen aquesta mesura preventiva amb el rentat de mans, on el sabó es comporta com aquest compost, ja disgreguen la membrana del virus. Amb tot, el col·lutori seia una mesura afegida i preventiva.  No tots els col·lutoris compten amb aquest Clorur entre els ingredients, però sí que és un compost molt comú. Amb tot, des del grup d'investigació celebren que hi ha altres detergents que tenen el mateix efecte, tot i que no els han estudiat. 

Sigui com sigui, aquesta troballa suposa una passa endavant en la lluita contra la covid. Aquesta ja fa baixada i la majoria dels indicadors tenen una tendència descendent, però els contagis segueixen sent molt elevats i el seu ús podria ajudar a frenar-los. Així, es tracta d'un element fàcil d'incloure a la nostra rutina diària (que no ens eximeix de rentar-nos les dents), tal com hem fet amb la rentada freqüent de les mans.