Ciberatac a un hospital de Brussel·les una setmana després del Clínic. Es tracta del Centre Hospitalari Universitari Sant Pierre, que aquest cap de setmana ha sigut objecte d'un atac informàtic i encara es desconeix si s'ha demanat un rescat. Recordem que a Barcelona sí que s'ha demanat un rescat, de 4,5 milions de dòlars. Va ser aquest dissabte cap a la una de la matinada quan els servidors van començar a alentir-se, cosa que va posar en alerta els tècnics informàtics de guàrdia — ha informat el diari belga Le Soir. Què en sabem?

💻 Què és el ransomware? El programari dels segrestadors digitals que han atacat el Clínic

📝 Els 12 consells més senzills per evitar un ciberatac com el de l'Hospital Clínic

 

El director executiu de l'hospital, Philippe Leroy, ha explicat que "molt ràpidament van poder detectar activitat anormal a la xarxa informàtica i al voltant de les 4.00 hores van arribar a la conclusió que el més probable era ser víctimes d'un ciberatac". La intervenció dels serveis especialitzats de la policia federal i del Ministeri Públic ha permès aplicar un pla d'emergència previst per a aquesta mena de situacions. "Com diversos hospitals ja han sigut objectiu dels pirates informàtics (com és el cas del Clínic), hem engegat un procediment per poder mantenir l'activitat de l'hospital en la mesura del possible", ha apuntat Leroy. Això implica la desconnexió de servidors i la tornada a la comunicació en paper, principalment.

Normalitat a l'Hospital Sant Pierre

"Els aparells dels quiròfans o els aparells necessaris per als pacients no es veuen afectats, motiu pel qual l'activitat hospitalària funciona amb normalitat", ha assenyalat el director executiu de l'hospital. Tot i això, "per precaució" s'han desviat ambulàncies a altres centres propers. "Però si algú arriba a urgències, estem perfectament capacitats per atendre'l. El principal problema de la comunicació en paper és que alenteix l'activitat, però no la impedeix. Tot l'equip està en el seu lloc i estem gestionant les coses amb tranquil·litat", ha aclarit. És a dir, que sense gaires problemes: "De moment no tenim indicis de cap robatori de dades de pacients (...). Es mantenen totes les consultes i hospitalitzacions previstes. El sector de parts també funciona amb normalitat, tot i que en aquest moment preferim enviar els parts d'alt risc a hospitals propers".

Si el ciberatac del Sant Pierre va ser aquest dissabte, el de l'Hospital Clínic va ser el passat diumenge — amb gairebé una setmana de diferència. En el cas de Barcelona, l'atac informàtic va ser del tipus ransomware: en resum, un programa maliciós que encripta els fitxers d'un sistema informàtic per després demanar un rescat a canvi de les dades. El grup responsable va sol·licitar el rescat, però la resposta de les autoritats catalanes ha sigut negativa. "És terrorisme del segle XXI i amb els terroristes no es negocia", va dir aquest dissabte el conseller de Salut, Manel Balcells.