Catalunya ja ha administrat la vacuna de Pfizer contra la Covid-19 a un total de 802 persones des de diumenge segons informa l'ACN. Aquest dilluns no es va posar cap vacuna, i aquest dimarts quasi tampoc se'n posarà cap a causa del retard en la distribució, ja que les 65.000 dosis setmanals previstes han aterrat a l'aeroport del Prat a primera hora del matí d'aquest dimarts.

Precisament, els enviaments previstos de la vacuna de Pfizer / BioNtech per a aquest dilluns han arribat a primera hora del matí a cinc aeroports espanyols, comptant el de Barcelona: Madrid, Gasteiz, València i Sevilla perquè comenci la vacunació massiva a Espanya aquest mateix dimarts.

Propaganda política

Seguint la política de propaganda aprofitant el repartiment de vacunes que tots els partits fan, el ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha lloat la tasca d'AENA: "Els aeroports van ser infraestructures essencials per a l'arribada de material sanitari i ara ho són per rebre les vacunes. Aquesta matinada, els controladors de En Aire i els treballadors d'AENA han facilitat la seva arribada per a la distribució a tot Espanya".

Més discreta ha estat l'arribada de les vacunes al Prat. A primera hora, custodiades per la Guàrdia Civil i amb la vigilància de Mossos i Trànsit. La seva destinació final ha estat el Banc de Sang. Malgrat tot, la vacunació massiva a Catalunya començarà aquest dimecres.

Per regions, a l'Alt Pirineu i Aran ja s'han vacunat 79 persones, i a Lleida, 65. A la ciutat de Barcelona, només 59, mentre que a la regió metropolitana nord han estat 161, i a la metropolitana sud, 84. A la Catalunya Central, 86, i a Girona, 76. Al Camp de Tarragona, 111, i a les Terres de l'Ebre, un total de 81.

El risc dels contagis

Més enllà de les dades de vacunació, el període perquè una persona s'immunitzi s'allarga fins a 29 dies. Precisament, els contagis no paren de créixer i ara se sumen dos contratemps: la pressió sanitària i la necessitat que els grups de població que entrin dins la primera dosi no corrin cap perill de contagi. 

Per això, a les portes del Cap d'Any, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, crida a la prudència i a endurir les restriccions per la darrera nit del 2020. En declaracions a Aquí Cuní, ha estat taxatiu: "Tinc l'esperança que, amb les dades que rebrà avui, el Govern restringirà la mobilitat per Cap d'Any".