El ritme de vacunació està baixant i no és pas perquè no hi hagi prou efectius ni vacunes suficients, és perquè l'interès en la vacuna ha disminuït i molta gent no es vol inocular. Com a conseqüència, diversos lots de vacunes contra el coronavirus estan a punt de caducar.

El Departament de Salut preveia que al setembre augmentaria la demanda i ara es troba que alguns vials que no s'han pogut administrar s'hauran de llençar perquè hauran passat els 31 dies establerts un cop descongelats, segons assegura El País​. Alguns equips de vacunació han explicat al citat diari que ja hi ha uns centenars de dosis que s'han retirat a l'espera que el Ministeri proposi una solució per a aquests casos. A més a més, adverteixen que hi ha "nombroses dosis en perill".

La Generalitat va fer un càlcul de les dosis necessàries, però s'ha trobat que molts catalans no tenen cap pressa per vacunar-se. De les més de 725.000 dosis setmanals que s'administraven al mes de juliol, Salut ha passat a administrar-ne només 123.000 setmanals. 

Salut explica que s'esperava "un repunt de la demanda de dosis que no s'ha produït". El País assegura que Catalunya és dels territoris amb la menor cobertura contra el coronavirus (71%), només per darrere de les Illes Balears (68%) i lluny, per exemple, d'Astúries, on ja s'ha immunitzat un 82% de la població.

L'alentiment de la vacunació és un problema que no només afecta Catalunya, ja que el govern espanyol ha demanat a Pfizer que retardi l'enviament previst per a aquesta setmana per tal de no acumular tant excedent.

La tercera dosi, la solució?

Una possible solució per gastar les vacunes a punt de caducar podria ser la tercera vacuna que s'administrarà a la gent gran que viu en residènciesLes persones que visquin en residències rebran una tercera dosi de la vacuna contra la covid. Així ho va acordar aquest dijous la Comissió de Salut Pública, que justifica l'administració d'una dosi addicional de la vacuna a la gent gran pel seu perfil de fragilitat, les múltiples patologies que pateixen i el fet de viure en un entorn tancat.

D'aquesta manera s'amplia el col·lectiu de persones a qui ja se'ls administra una tercera dosi: trasplantats i persones que reben tractaments immunodepressors. La decisió arriba després que en l'última reunió del Consell Interterritorial de Salut, celebrada aquest dimecres, cap comunitat autònoma no es va oposar a inocular una tercera dosi de la vacuna a les persones grans que viuen en residències a partir del 4 d'octubre.

Per la seva banda, el Departament de Salut i el Departament de Drets Socials han posat en marxa tota l'operativa necessària per començar "al més aviat possible" l'administració d'aquesta dosi addicional de la vacuna. La previsió, segons ha informat el Govern, és que ja es vacuni en tot el territori, de forma generalitzada, a les residències a partir de la setmana vinent. 

 

Foto principal: Un sanitari prepara una dosi de la vacuna contra la covid / EFE