Els castellers de la Colla Joves i la Colla Vella dels Xiquets de Valls han tornat a assajar aquest divendres al vespre després d'estar una temporada limitats per culpa de la pandèmia de Covid-19. Inevitablement, l'emoció ha estat a flor de pell en el primer assaig de la prova pilot que permetrà portar a la plaça del Blat un pilar simbòlic per la festa major de Sant Joan.

Abans de començar els assajos, els cinquanta castellers de cada colla s'han fet un test d'antígens al Pius Hospital de Valls, que hauran de repetir un total de sis vegades. En el primer dia, tots han donat negatiu. Amb els testos d'antígens superats, mascaretes i gel hidroalcohòlic ha arrencat el primer assaig de la prova pilot de Sant Joan. 

TUIT Ajuntament Valls

@VallsAjuntament / Twitter

Recuperar la normalitat del món casteller

Els presidents de les dues colles vallenques han destacat en declaracions a l'ACN que s'han implementat totes les mesures de seguretat vigents i han remarcat la importància ara de ser responsables per recuperar la normalitat del món casteller. Tot i no poder ser-hi tots i totes, aquest és el primer pas per poder tornar a l'activitat amb tota la colla a plaça. En aquest primer assaig, però, les colles només han pogut muntar pilars. "És un dia molt emocionant, ens podem tornar a trobar al local, ha de servir per començar a veure la llum", ha expressat la presidenta de la Colla Joves Xiquets de Valls, Montse Solé.

TUIT Colla Jove dels Xiquets de Valls

@JovesValls / Twitter

Comparteix el mateix sentiment el seu homòleg de la Colla Vella, Albert Pedret, que considera que als castellers de Valls els corresponia liderar la represa de l'activitat castellera. "És el primer pas, el fem amb molta responsabilitat i molta il·lusió d'estar liderant-ho, és el que ens pertocava com a colla degana, com a ciutat de Valls i bressol dels castells; és el pas més important després de la pandèmia per tornar a plaça, tant de bo, dia a dia, amb estudis i proves, puguem tornar totes les colles", ha manifestat.

TUIT Colla Vella Valls

@collavella / Twitter

Els protocols de seguretat per poder tornar a fer castells

De fet, els protocols de seguretat s'han seguit escrupolosament. Els castellers de la camisa vermella han estat els primers a fer-se el test d'antígens al Pius Hospital de Valls i, un cop, han superat la prova s'han dirigit directament al local de la colla, on han muntat diverses vegades l'estructura del pilar. Entre castell i castell, s'han netejat mans i peus amb gel hidrològic, sense treure's la mascareta. "Portem més d'un any i escaig sense fer castells, només havíem reprès assajos amb canalla; a Valls fer castells és la nostra manera d'entendre la vida, tornem a trepitjar el local amb totes les mesures de seguretat" ha explicat Solé.

Els castellers de la camisa rosada han començat els assajos a quarts de deu d'aquest divendres, també just després de passar els tests ràpids. Amb el silenci habitual dels assajos, han aixecat el pilar que portaran a plaça i també vanos de pilars, una estructura amb la qual la Vella acostuma a tancar les seves actuacions. Pedret opina que la prova pilot ha funcionat i que tots els castellers s'han pres al peu de la lletra les mesures de seguretat. "S'està fent molt bé perquè tota la gent és molt respectuosa, molt aplicada, complint perfectament totes les indicacions; la gent té moltes ganes de fer castells i ho traslladen a la màxima responsabilitat; tots sabem que si ho fem bé, tornarem, si no costarà molt més", ha dit. "Veient com hem arrencat veurem quin nivell tindrem, però segur que tornarem a fer castells", ha conclòs.

En la mateixa línia, s'ha posicionat la presidenta de la Jove que ha assenyalat que els agradaria poder tornar a trepitjar plaça ben aviat. "Hem de fer un exercici entre les ganes i la responsabilitat del moment, estarem pendents de les autoritats sanitàries i del Procicat i de qualsevol mena de modificació que ens permeti tornar a assajar", ha tancat.

 

Imatge principal: El primer assaig de la Colla de Joves dels Xiquets de Valls per l'actuació pilot de Sant Joan. / @JovesValls Twitter