La Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (FLS) i l'Hospital Germans Trias i Pujol (també conegut com a Can Ruti) han començat aquest dijous a administrar la vacuna contra la Covid-19 a voluntaris en el marc del primer assaig clínic de fase 3.

La vacuna, produïda per la companyia Janssen del grup Johnson & Johnson, ha començat a subministrar-se com a part de l'estudi Ensemble 2, que pretén aclarir si és eficaç per prevenir la infecció pel virus SARS-CoV-2. Als participants en l'estudi, que seran assignats de forma aleatòria per rebre vacuna o placebo, se'ls posaran dues injeccions intramusculars al braç separades per dos mesos i se sotmetran a seguiment mèdic via telèfon.

Famacéutica Reig Jofre vacuna Janssen coronavirus laboratorio ACN

La Farmacèutica Reig Jofre en la producció de la vacuna de Janssen, utilitzada a l'assaig de Can Ruti. / ACN

Tal com ha explicat a Efe l'investigador de la FLS José Moltó, després d'administrar la vacuna al primer voluntari de l'estudi, un professional sanitari, primer se li han fet una sèrie d'analítiques i una prova de Covid-19 i, posteriorment, se li ha assignat una medicació abans de posar-li el sèrum.

Està previst que l'assaig, en el qual pot participar qualsevol persona major d'edat, duri un màxim de dos anys i tres mesos, de manera que els resultats finals no es tindran fins llavors tot i que, com ha indicat Moltó, es realitzaran anàlisis intermedis per conèixer, en uns quatre o sis mesos, si la vacuna és eficaç per prevenir infeccions greus.

La possibilitat d'una autorització d'emergència

No obstant això, donada la situació epidemiològica, no es descarta que la vacuna de Janssen pugui rebre una "autorització per via d'emergència" després dels primers resultats, de manera que podrà estar aprovada al llarg del 2021. De qualsevol manera, Moltó ha destacat la importància de continuar investigant per "generar informació sobre altres alternatives" ja que, ha destacat, "no sabem si l'efecte durarà sis mesos, dos anys o vint".

De fet, ha explicat que, en funció de quant duri l'efecte sobre la immunitat, podria passar que algú que es vacuni al gener hagi de repetir el procés en un temps: "Són interrogants dels que avui no tenim resposta", ha admès. A diferència de la vacuna de Pfizer, que s'ha de conservar a -70 graus, la de Janssen pot guardar-se en un congelador normal, a -20 o -30 graus i, un cop fora, està "estable" al voltant de 28 dies en un frigorífic a 4 graus, fet que suposa un "avantatge" a l'hora de distribuir-la en plans de vacunació massius.

El primer voluntari de l'estudi de la vacuna

Per la seva banda, el primer voluntari en rebre la vacuna, el metge Marc Corbacho, ha explicat a Efe que es troba "perfecte" i sense símptomes i, tot i que és "conscient" que pot existir "algun risc", ha assegurat que prefereix centrar-se en el "positiu": "Puc estar protegint els meus familiars (...). Val la pena".

Corbacho ha asseverat que la vacuna li ha estat subministrada en un "entorn controlat" i ha lamentat que moltes persones tinguin "por" i "perdin el focus". "Hi ha molta gent al darrere que en sap molt, comitès ètics que vetllen perquè els participants dels assaigs estiguin ben protegits i tenim un problema que és la pandèmia, que això sí no ho controlem", ha ressaltat.

L'inici de l'assaig en fase 3 arriba després de la campanya de reclutament de voluntaris que la FLS va posar en marxa a través d'Internet per animar a participar en estudis tant de Covid-19 com de VIH i que en poc més d'un mes ha reunit a més de 4.000 persones disposades a contribuir en la investigació.